Stichting Ideële Reclame

Stichting Ideële Reclame (SIRE) is een Nederlandse stichting die reclamecampagnes maakt over onderwerpen die door de makers als maatschappelijk probleem worden gezien. SIRE is geen overheidsorgaan; de stichting is op 30 augustus 1967 opgericht door zes reclamemakers.[1]

Achtergrond

De stichting is op 30 augustus 1967 gestart als een idee van de reclamebranche. De oprichters waren zes mannen die een Nederlandse versie van de Amerikaanse Advertising Council voor ogen stond. Ze wilden het commerciële middel van de reclame ook een maatschappelijke aanwending geven.

Het doel van SIRE is om onderwerpen, die voor de samenleving van belang zijn, maar waar nog geen aandacht voor is, onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. De stichting doet dit door middel van ideële reclame, dus niet via commerciële reclame. Het bestuur van de Stichting SIRE bestaat uit mensen afkomstig uit de communicatiebranche. Iedereen werkt gratis mee aan het ontwikkelen, produceren en plaatsen van de campagnes. Voor de kleine kosten die SIRE maakt aan bijvoorbeeld kantoorkosten kan de stichting rekenen op donaties.

Bekende acties van SIRE

Sinds de oprichting in 1967 zijn inmiddels al meer dan 90 campagnes gevoerd, sommige groter en bekender dan andere. Twee campagnes die enkele jaren werden gevoerd en daarom grote bekendheid hebben gekregen onder het Nederlandse publiek waren Je bent een rund als je met vuurwerk stunt en De maatschappij, dat ben jij.

Je bent een rund als je met vuurwerk stunt

Deze tot voor kort jaarlijks terugkerende campagne van SIRE is waarschijnlijk wel de bekendste. De kreet "Je bent een rund als je met vuurwerk stunt" is jarenlang rond oud en nieuw gebruikt om vuurwerkafstekers te wijzen op de gevolgen van het onverantwoord afsteken van vuurwerk en het afsteken van illegaal vuurwerk. Vanaf 1993 werd voor een vernieuwde, hardere weg gekozen met het tonen van gehandicapt geraakte slachtoffers van stunten met vuurwerk. Mede dankzij deze aanpak daalde het aantal slachtoffers. Ook kwam het punt van stunten met vuurwerk goed onder de aandacht in de samenleving, voor SIRE een teken om de campagne in 2000 over te dragen aan Consument & Veiligheid (C&V) en Halt.

De maatschappij, dat ben jij

Met deze campagne probeerde SIRE de onverschilligheid van het volk over het reilen en zeilen in de Nederlandse samenleving. Het onderwerp is zeer breed, vandaar dat de campagne een lange tijd duurde. SIRE wilde onder de slogan "De maatschappij, dat ben jij" de burger onder andere op haar eigen verantwoordelijkheid wijzen. De reclamespotjes waren voorzien van animatiefilmpjes waarin kinderen iets fout doen. Er zijn drie verschillende: een jongen kan zijn plas niet meer ophouden en plast op de fiets van een ander, en eentje waarin een jongen aan een meisje vraagt: "Wil je neuken?", en nog eentje waarin een meisje een oud vrouwtje laat staan in de tram. De filmpjes waren kleine verhalen en werden uitgezonden in 2002.

Prijzen en kritiek

SIRE heeft in haar bestaan al heel wat onderscheidingen en prijzen ontvangen. Voorbeelden zijn: De Lion d'Or, de Webby, de Zilveren Lamp, de Effie en de SPINaward.

Ondanks de goede bedoelingen zijn er ook mensen die kritiek hebben op de campagnes van SIRE. Zo zouden de campagnes hun doelgroep missen, mensen die aan zinloos geweld doen zouden bijvoorbeeld totaal niet onder de indruk zijn van de spotjes van SIRE. Uit cijfers is echter gebleken dat de campagnes van SIRE wel degelijk zinvol zijn. Zo veranderde SIRE de naam van de campagne "Je bent een rund als je met vuurwerk stunt" in "Laat je niet verrassen", omdat, mede dankzij de campagne van SIRE, de meeste vuurwerkslachtoffers niet meer vielen door stunten met vuurwerk.

Een aantal campagnes van SIRE kreeg kritiek vanwege een vermeend discriminerend karakter. "Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?" was een campagne die bevooroordeeld zou zijn naar vaders. Doel van de actie was om vaders meer aandeel te laten nemen in de huishoudelijke taken.

Ook gezien de soms heftige reacties van de samenleving op campagnes van SIRE lijkt dat SIRE een deel van haar doel heeft bereikt: het op gang brengen van discussies in de samenleving omtrent bepaalde, onderbelichte onderwerpen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.