Sneltrammaterieel S1/S2

Het sneltrammaterieel van Amsterdam bestaat uit twee identieke series tweerichtingsvoertuigen met hoge vloer, begin jaren negentig gebouwd door de Belgische fabrikant BN voor inzet op het metro- en sneltramnet van Amsterdam en Amstelveen, tot 3 maart 2019 specifiek voor lijn 51 naar Amstelveen. Sinds eind 2015 is dit materieel de oudste dienstvaardige generatie metro van Nederland.

Sneltrammaterieel S1/S2
Twee sneltramstellen bij halte Uilenstede, in de nieuwste kleurstelling
Aantal13 (S1) + 12 (S2)
Serie45 t/m 57 (S1) + 58 t/m 69 (S2)
FabrikantLa Brugeoise et Nivelles, Holec
VervoerderGVB
Bouwjaar1990: 45 t/m 57
1993: 58, 59
1994: 60 t/m 69
Samenstelling2-delig
AsindelingBo'Bo'Bo
Spoorwijdte1.435 mm
Massa46,3 ton
Lengte over buffers30,00 m
Breedte2,65 m
Hoogte3,51 m
Maximumsnelheid70 km/u
Vloerhoogte1,10 m
Deuren6 deuren per zijde
Aantal zitplaatsen64
Aantal staanplaatsen169
Techniek
Stroomsysteem3e rail en bovenleiding
Voeding3e rail: 750 V DC
B: 600 V DC
Vermogen6 × 77 kW
Portaal    Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer

Uitvoering

Klaptredensysteem
De sneltram in originele kleuren
Interieur van de sneltram. Links de fietsenafdeling
Een metrotreinstel en sneltram bij het Amstelstation. Duidelijk zichtbaar is het verschil in breedte van de wagenbak, waardoor de sneltrams op het metrotraject van opklapbare treeplanken gebruikmaken.

Voetbediening

Net als de eveneens door BN gebouwde tramseries 11G en 12G, die ontwikkeld werden uit de Haagse GTL8, hebben deze wagens voetbediening, dit in tegenstelling tot de oudere metrostellen, series M1, M2 en M3, die handbediening hebben.

Klaptredensysteem

Deze voertuigen zijn voorzien van een klaptrede over een belangrijk deel van de rijtuiglengte om het breedteverschil tussen dit 2,65 meter brede en het oudere 3,00 meter brede materieel op het metrotraject van lijn 51 te overbruggen. Deze klaptreden kampten na de start van lijn 51 met vele kinderziektes en storingen. In 1991 werd lijn 51, als gevolg van diverse technische problemen voor bijna zeven maanden ingekort tot het traject Centraal Station - Station Zuid en werd het traject Station Zuid - Amstelveen door pendelbussen bediend. In september van dat jaar waren de problemen opgelost, maar het materieeltekort bleef tot 1994.

Kleurstelling

Oorspronkelijk waren de sneltrams uitgevoerd in het lichtgrijs/lichtblauw/donkerblauw/rood. Rond 2004-2005 zijn deze kleuren vervangen door de nieuwe wit/blauwe huisstijlkleuren van het GVB.

In het voorjaar van 2015 werden de sneltrams voor de dienst op de Amstelveenlijn aan de voor- en achterzijde voorzien van een rood/gele beplakking van schrikstrepen. Ook op de trams van lijn 5 zijn deze aangebracht.

Deuren

De sneltrams zijn voorzien van 6 brede deuren per zijde. Omdat de oorspronkelijke deuren van de S1/S2 zeer storingsgevoelig bleken, kregen de 47 en de 48 in de A-bak bij wijze van proef nieuwe zwenkschuifdeuren van respectievelijk Ventura en Alstom. Na deze proef kregen tussen april 2008 en mei 2009 alle stellen deuren van de firma Ventura.

Fietsenafdeling

Er is een fietsenrek met plaats voor twee fietsen. Dit fietsenrek kwam pas in gebruik in 1994 na levering van de vervolgserie.

Nabestelling

Ofschoon men had berekend dat de dienst op lijn 51 met losse voertuigen kon volstaan, bleek al spoedig dat de 13 stellen niet voldoende waren. Daarom werden na enige tijd 12 rijtuigen bijbesteld, die in 1994 in dienst werden gesteld. Het enige uiterlijke verschil tussen de rijtuigen van de eerste serie en die van de tweede is zichtbaar bij de scharnieren van de deuren van de bestuurscabines: die van de eerste serie zijn wit geschilderd, waar ze bij de tweede serie van een ander type en zilvergrijs zijn. Tijdens de bouw van Ringlijn 50, die in 1992 van start was gegaan, ging men er nog van uit dat voor exploitatie van deze lijn een derde, grotere serie van dit materieel zou worden aangeschaft. In 1994 besloot men echter te kiezen voor een ander, nieuw materieeltype van de Spaanse fabrikant CAF.

Inzet

De stellen waren tot 3 maart 2019 bestemd voor sneltramlijn 51 Centraal Station – Station Zuid – Amstelveen. Bij Station Zuid vond de overgang plaats van metrobedrijf met derde rail en brede perrons naar sneltrambedrijf met bovenleiding en smalle perrons. Deze treinstellen waren voor beide systemen geschikt. Tot 1993 reden er uitsluitend losse stellen en sinds 1993 konden op lijn 51 op het sneltramtraject maximaal twee stellen gekoppeld rijden, omdat het sneltramgedeelte van de perrons in Buitenveldert en Amstelveen maar 65 meter lang is. De sneltrams kunnen met maximaal vier stellen rijden, en ze kunnen op alle Amsterdamse metrolijnen ingezet worden. Incidenteel verschenen deze stellen op lijn 54, als extra diensten bij evenementen in de Johan Cruijff ArenA. Tijdens de tijdelijke opheffing van lijn 51 in juli en augustus 2009 zijn rijtuigen van deze serie gedeeltelijk ingezet op lijn 53 en lijn 54. Sinds 3 maart 2019 kunnen de stellen op alle metrolijnen, behalve lijn 52, worden ingezet. Er wordt sindsdien met drie stellen gekoppeld gereden.

Vervanging door 15G

Voor de vernieuwde Amstelveenlijn (de Amsteltram) worden nieuwe tweerichtingtrams aangeschaft. Dit wordt de serie 15G, die op het traject tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk vanaf 2019 de S1 en S2 gaan vervangen. De series S1 en S2 blijven echter op het metronet in gebruik totdat ze afgelost worden door de nieuwe metro's van de serie M7.

Zie de categorie S1/S2 (Metro Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.