Sneeuwstorm

Van een sneeuwstorm is sprake bij een combinatie van sneeuwval en windkracht 8 of meer. Voorafgaand is er meestal sprake van sneeuwjacht.

Sneeuwstorm
Plastic gezichtsbescherming tegen sneeuwstormen en kou, Montreal, 1939

Een sneeuwstorm, in veel landen blizzard genoemd, kan het openbare leven ontwrichten en soms hele dorpen isoleren. In geval van een sneeuwstorm wordt ontraden om de weg op gaan als het niet strikt noodzakelijk is. Het verkeer wordt verlamd doordat wegen, rails en startbanen geblokkeerd raken. In een langdurige sneeuwstorm kan de sneeuw bij aanhoudende vorst tot meters hoge sneeuwduinen opstuiven en kunnen gestrande auto's insneeuwen. Lage temperaturen, harde wind en stuivende sneeuw maken het verblijf buiten de deur uiterst onaangenaam en bij matige tot strenge vorst zelfs gevaarlijk.

In België en Nederland duurt het soms jaren voor een volgende sneeuwstorm opsteekt, maar in sommige winters komen er twee of drie in korte tijd voor. In totaal was er in de 20e eeuw in Nederland op zeker 22 dagen sprake van een sneeuwstorm, de laatste keer op 8 februari 1985. Toen ondervond vooral het spitsverkeer in het zuiden en westen hinder van de sneeuw. Het zuidwesten van Nederland kreeg ook op 9 januari 1985 een sneeuwstorm te verduren.

Een van de hevigste sneeuwstormen van de vorige eeuw trof de noordelijke helft van Nederland medio februari 1979. Het noodweer begon op de 14e en het noorden van Nederland had ongeveer 90 uur lang zware driftsneeuw. De wind bereikte in vlagen snelheden van 100 kilometer per uur en de sneeuwduinen hoogtes van 3 tot 6 meter. Delen van Nederland boven de lijn Harderwijk-Amsterdam werden van de buitenwereld afgesneden. Eerder die winter, op oudejaarsdag 1978, werd vooral het zuiden van Nederland getroffen door een sneeuwstorm bij extreem lage temperaturen van 10 tot 15 graden onder nul. Berucht zijn ook sneeuwstormen uit de winters van 1937, 1942, 1945, 1947, 1958, 1963, 1979 en 2005.

In België woedde er gedurende de eerste dagen van februari 1953 een zeer hevige sneeuwstorm in de Ardennen, die meerdere dorpen van de buitenwereld isoleerde. Het gehucht Rheinartzhof (Eupen), dat tegenwoordig niet meer bestaat, bleef gedurende 5 dagen van de buitenwereld afgesneden. Deze gebeurtenis wordt echter overschaduwd door de watersnoodramp die gelijktijdig plaatsvond aan de Nederlandse en Belgische kusten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.