Sint-Vincentiuskerk (Volendam)

De Sint-Vincentiuskerk in Volendam werd gebouwd in 1860 en is toegewijd aan de heilige Vincentius. Een heilige mis werd op 26 september 2010 opgedragen om het 150-jarig bestaan van de kerk te vieren.

Sint-Vincentiuskerk
De Sint-Vincentiuskerk
PlaatsVolendam
DenominatieRooms-Katholiek
Coördinaten52° 30 NB, 5° 5 OL
Gebouwd in1860
Gewijd aanVincentius a Paulo
Monumentale statusGemeentelijk monument
Interieur
OrgelAdema-Schreursorgel
Titelkerk
BisdomHaarlem-Amsterdam
Detailkaart

Portaal    Christendom

Geschiedenis

Volendam heeft vier kerken. De oudste kerk is de protestante Stolphoevekerk uit 1658, een houten kerk gebouwd door een molenbouwer. Eeuwenlang gingen de rooms-katholieke bewoners van Volendam, meestal te voet, naar de Heilige Nicolaaskerk in Edam. Toen de Volendammers zich verenigden in een protest om hieraan een einde te maken, gaf het bisdom toestemming een eigen kerk te bouwen. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze kerk te klein. In 1963 werd de Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee (Volendam) gebouwd. In 1971 werd Het Kruispunt gebouwd, een dependance van de Sint-Vincentiuskerk.

Orgels

Het eerste orgel van de kerk was een tweedehands instrument, overgekocht van de Sint Laurentiuskerk aan de Diggelaarssteeg in Alkmaar. In 1935 werd het ingeruild en verkocht naar de Hervormde Kerk van Paesens toen de firma Bernard Pels & Zn. een nieuw orgel leverde.

Dit instrument heeft dienstgedaan tot 1971, toen het werd vervangen door het huidige orgel, afkomstig uit de Sint-Annakerk (de Pool) te Amsterdam . Dit instrument is in 1916 gebouwd door Sybrand Adema en is later door Hubert Schreurs uitgebreid en aangepast. Het orgel is in 1999 gerestaureerd door de firma Pels & Van Leeuwen. Daarbij werd ook een tweede orgel in de apsis van de kerk geplaatst. Beide orgels zijn toen ook aan elkaar gekoppeld zodat van de speeltafel van het ene instrument ook het andere te bespelen is.

In 2009 is de bliksem in de kerk geslagen, hetgeen aan de elektronica van de orgels een schade van € 45.000,- veroorzaakte.
Het Adema-Scheursorgel staat bekend om de twee grote opdrukken aan weerszijden; deze opdrukken laten dansende muizen zien. De opdrukken maakten in 1961, bij de introductie, veel furore onder de Volendamse bevolking. Er ontstonden zelfs rellen, die weken aanhielden. De opdrukken zijn nog in 1991 vernieuwd, nadat een onbekend persoon ze bekladde.
De huidige organist is Gustaaf A. Schulz.

Concerten

In de Sint-Vincentiuskerk wordt jaarlijks door het Volendams Opera Koor een concert gegeven. Ook worden er regelmatig orgelconcerten gegeven.

Zie de categorie Sint-Vincentiuskerk (Volendam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.