Sibylle van Griethuysen

Sibylle van Griethuysen (Buren, 1621Veenendaal, 1699) was een Nederlandse schrijfster en dichteres.

Sibylle van Griethuysen
Portret van Sibylle van Griethuysen (1651)
Algemene informatie
Geboren1621
GeboorteplaatsBuren
Overleden1699
OverlijdensplaatsVeenendaal
Land Nederland
Beroepschrijfster en dichteres
Dbnl-profiel
Portaal    Literatuur

Ze werd geboren als negende en laatste kind van een eenvoudige glazenmaker. Op haar zeventiende trouwde Beliken zoals ze thuis genoemd werd, met Upke Hermans Wytzema, een Friese apotheker met wie ze zich vestigde in Kollum. Ze leerde Frans en Latijn, legde zich toe op de studie van de letterkunde in die talen en schreef op verzoek van de Leeuwarder drukker en uitgever Claude Fonteyne, lofdichten voor de boeken die hij uitgaf.

Die lofdichten op bestelling waren, naar de aard van het genre, de braafheid zelve. Maar haar eerste vrije dichtwerk, geschreven op haar vijfentwintigste, werd meteen een rel. Het echtpaar was inmiddels naar Appingedam verhuisd, waar op dat moment een strijd woedde tussen de twee gereformeerde predikanten. Ze beschreef de kwestie in een hekeldicht, getiteld: Spreeckende schildery.

Ze woonden samen met haar man, nog tot in 1654 in Appingendam, voordat ze in 1654 naar Groningen verhuisden. Intussen had Sibylle haar aandacht gericht op lieden van een hoger zedelijk en intellectueel niveau en was ze in contact gekomen met Hollandse dichters als Constantijn Huygens, Jan Vos, Hendrik Bruno en Joan Blasius, met wie ze correspondeerde en gedichten uitwisselde.

Na de dood van haar man ging ze terug naar Buren. Op 16 augustus 1674 trad ze voor de tweede keer in het huwelijk, met Reynier Cornelis Groenevelt, een rijke en invloedrijke weduwnaar uit Veenendaal. De kerk waar het huwelijk werd ingezegend, de Oude (of Sint-Salvator) Kerk aan de markt in Veenendaal, is ook de plek waar Sibylle in 1699 en haar man, acht jaar eerder ter aarde werden besteld.

Zie de categorie Sibylle van Griethuysen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.