Schokbeton

Schokbeton is een betonsoort die voordelen biedt bij de productie van prefab betonnen bouwelementen in een fabriek.

Schuur opgebouwd uit schokbeton elementen

Procedé

Schokbeton wordt gemaakt van een vochtig, niet vloeibaar mengsel van zand, cement en fijn grind met een geringe hoeveelheid water. Het mengsel wordt zeer nauwkeurig samengesteld en zo homogeen mogelijk in mallen verdeeld. In een fabriek is dat veel beter mogelijk dan op een bouwplaats. Door de mal met inhoud te 'schokken' wordt het beton verdicht waarna het verder chemisch kan uitharden. Het schokken houdt in dat de tafel waar de mal op ligt verticaal heen en weer wordt bewogen. Vooral bij het afremmen na het naar beneden vallen wordt het beton in elkaar gedrukt. De verdichting treedt op zonder dat er water uit het mengsel treedt. Verdichting kan vanwege het gewicht van de prefab-elementen alleen machinaal worden uitgevoerd. De eerste machinale verdichtingsapparatuur voor betonelementenproductie werd gemaakt voor de firma Kranenburg uit Zwijndrecht.

Geproduceerde elementen behoeven door het procedé nauwelijks uithardingstijd door te brengen in een mal of bekisting. Daardoor is snelle serieproductie mogelijk. Verder kunnen door het procedé elementen met een hoge sterkte en slanke afmetingen worden gemaakt waarbij betere resultaten kunnen worden behaald dan door trillen.

Productie

De ontwikkelaar van schokbeton, Gerrit Lieve testte het principe van het procedé door met een kruiwagen te experimenteren waarvan hij het wiel had geprepareerd met een touw vol knopen. Hij reed daarmee over een plank terwijl zich in de kuip een geringe massa metselspecie bevond. Door het schokken over de knopen verdichtte de specie zich vrijwel meteen. In 1932 vroeg hij patent aan voor het idee van betonverdichting door schokken en begon datzelfde jaar met compagnon M.E. Leeuwrik het bedrijf N.V. Schokbeton. In eerste instantie werd in het Nederlandse Zwijndrecht geproduceerd. In 1947 startte Schokbeton ook in het Overijsselse Kampen productie van betonelementen op basis van dit procedé, in de hoop op opdrachten in de nieuwe IJsselmeerpolders. Tot de bouwwerken die met de elementen uit fabrieken van Schokbeton werden gebouwd behoren onder meer ruim 900 montageschuren en 138 luchtwachttorens.

Vanaf 1962 is de merknaam Schokbeton in handen van de firma Schokbeton inc. te Quebec, Canada.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.