Schenkenschanz

Schenkenschanz (Nederlands: Schenkenschans) is een kerkdorp in de Duitse gemeente Kleef in de deelstaat Noordrijn-Westfalen met ongeveer 120 inwoners. Schenkenschanz ligt direct aan de zuidzijde van de rivier de Rijn op ongeveer vijf kilometer van het centrum van Kleef aan de samenvloeiing van de Rijn met Griethauser Altrhein.

Schenkenschanz
Schenkenschans
Plaats in Duitsland

Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
LandkreisKleef
GemeenteKleef
Coördinaten51° 50 NB, 6° 7 OL
Algemeen
Oppervlakte0,38 km²
Inwoners128
Overig
Postcode47533
Netnummer02821
Foto's
Schenkenschanz gezien vanaf de dijk
Portaal    Duitsland

Schenkenschanz is een oude door water omgeven vesting. Het was tot 2016 met een veerpontje te bereiken vanuit het gehucht Düffelward. Over land is het alleen te bereiken via de Altrheinbrücke vanuit het oude stadje Griethausen, dat eveneens tot de gemeente Kleef behoort.

Met een oppervlakte van 38 hectare is Schenkenschanz het kleinste 'stadsdeel' van Kleef. Het dorp ligt voor negentig procent in een gebied dat bij hoogwater kan overstromen; deze gronden maken onderdeel uit van het natuurgebied Salmorth. Slechts tien procent van de kadastrale eenheid Schenkenschanz is bebouwd. De bebouwde kern is voor twee derde deel door een hoogwatermuur omgeven. Het andere bebouwde gedeelte wordt door een dijk tegen overstroming beschermd.

Geschiedenis

De plaats behoorde lange tijd tot Nederland en werd in die tijd "Schenkenschans" genoemd. Daarvoor noemde men het toenmalige eiland "Voshol" gelegen in het gebied van 's-Gravenwaard.[1]. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kwam het in bezit van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1586 werd de vesting door Maarten Schenk van Nydeggen aangelegd. In 1599 werd de schans door Maurits van Oranje versterkt en deze werd daarna meteen op de proef gesteld met een belegering door de kardinaal van Oostenrijk. De vesting had een grote betekenis in het strategisch belangrijke gebied rond de splitsing van de rivieren Rijn en Waal en werd als 'toegangspoort' tot de Republiek lange tijd als onneembaar gezien.

Door verandering in de loop van de Rijn werd de vesting feitelijk een eiland. Nadat zij uiteindelijk in het eerste deel van de 18e eeuw door nieuwe veranderingen in de loop van Rijn helemaal haar strategische betekenis verloor, ontwikkelde de voormalige vesting zich tot een dorp. Het Fort Sterreschans en later Fort Pannerden kunnen worden gezien als de opvolgers van de Schenkenschanz.

Kroniek

Afbeeldingen

Literatuur

  • Guido de Werd: Schenkenschanz Kleef, 1986, ISBN 3-922384-48-X
  • Van der Heijden, P. en Ruissen, E. (2012) Fort Pannerden, uitgeverij Matrijs, ISBN 978 90 5345 384 1
Zie de categorie Schenkenschanz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.