Samsam (tijdschrift)

Samsam is een Nederlands journalistiek-educatief tijdschrift voor kinderen van acht tot twaalf jaar en een lesmethode voor mondiaal burgerschap. In Samsam komen kinderen uit de hele wereld aan het woord.

Samsam
Doelgroep(en)Kinderen van 8-12 jaar
Oplage420.000
Eerste editie1975
Land(en)Nederland
TaalNederlands
HoofdredacteurMirjam Bonting
Uitgeverij(en)NCDO
Website
Portaal    Media

Naam

De naam van het tijdschrift is afgeleid van het Maleise sama-sama, dat 'gelijkelijk, samen' betekent. Via de opvarenden van de VOC kwam het in Zuid-Afrika terecht. Daar veranderde sama-sama in saam-saam of sam-sam.

Geschiedenis

Het tijdschrift is in 1975 door Bob van Opzeeland en een aantal studenten van de School voor Journalistiek opgericht onder de naam Project Kinderkrant. Van Opzeeland was de eerste redacteur van Samsam. Hij werd gesteund door de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk, die het belang van het behandelen van thema's over wereldburgerschap in het onderwijs wilde bevorderen; hij maakte het bestaan van Samsam financieel mogelijk.

Doelstelling en inhoud

Samsam is een educatief platform voor wereldwijze kinderen. Samsam wil bijdragen aan de ontwikkeling en opvoeding van kinderen tot wereldburgers. Wereldburgers hebben respect voor andere mensen en andere culturen. Ze zijn zich ervan bewust dat hun handelen invloed heeft op ontwikkelingen ver en dichtbij en ze willen verantwoordelijkheid dragen voor de toekomst van de aarde. Het blad streeft naar mondiale betrokkenheid en kritisch wereldburgerschap van leerlingen, door ze kennis te laten maken met leeftijdsgenoten over de hele wereld. Het blad sluit aan bij de kerndoelen die door het Nederlandse ministerie van Onderwijs zijn samengesteld.[1]

Samsam besteedt aandacht aan de thema’s uit de Canon van Wereldburgerschap.[2] Verder vormen kinderrechten en millenniumdoelen de basis voor de thema’s die in het tijdschrift aan de orde komen.

Thema's

Uitgever

Tot 2018 was de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) uitgever van SamSam. Deze organisatie werd gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 2018 wordt Samsam door Sijthoff Media uitgegeven.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.