Saluut

Een saluut is een groet, in het bijzonder een groet door militairen en anderen die een uniform dragen. Salueren is een eerbetoon door het brengen van een saluut. Men salueert door een hand aan de pet (of ander hoofddeksel) te brengen. Als geen hoofddeksel wordt gedragen (bv. binnen een gebouw) salueert de militair door zijn hoofd abrupt in de richting te draaien van de meerdere.

Saluerende Pakistaanse soldaten

Herkomst

Het salueren van militairen vindt zijn oorsprong in het kort afnemen van de hoed als respectbetoon voor een meerdere. Omdat grenadiers geen hoeden droegen maar mutsen, hoefden zij niet de muts af te nemen, maar mochten zij volstaan met het kort aantikken van de muts met de rechterhand. Deze eenvoudige vorm van salueren is vervolgens voor alle militairen gebruikelijk geworden.

Er zijn meldingen dat het groeten stamt uit de middeleeuwen. Als ridders te paard in volledige harnas elkaar kruisten (al dan niet voor een steekspel) werd het vizier geopend om het gelaat zichtbaar te maken. Dit vooral als teken van wederzijds respect. Dit handgebaar lijkt sterk op de hedendaagse groet, maar de gelijkenis houdt geen bewezen verband in.

Gebruik

Een militair saluut kan ook met tromgeroffel, het afvuren van geweren, het strijken van een vlag, een fanfare, fluitsignalen en saluutschoten van geschut worden gebracht.

In veel landen is het ook gebruikelijk dat een militair of politieagent salueert als hij door een burger wordt aangesproken.

De Nederlandse koning groet in de aanhef van een Wet of Koninklijk Besluit de lezer met het woord Saluut!

In bijzondere situaties zoals bij het uitvoeren van het volkslied, kan door een militair ook een eregroet worden uitgebracht. Een militair met een wapen aan de schouder brengt de eregroet door zijn rechterhand op het wapen te leggen[1] of door zijn wapen te presenteren.

Groetplicht

In het leger van een aantal landen bestaat een groetplicht door te salueren wanneer een militair een meerdere tegenkomt. Van de superieur dient verwacht te worden dat hij teruggroet. In het verleden kon alleen gesalueerd worden indien men een hoofddeksel droeg. Tegenwoordig, in navolging van het militair groeten in de Verenigde Staten van Amerika, kan ook gesalueerd worden zonder hoofddeksel (bijvoorbeeld binnen een gebouw).

In de Nederlandse krijgsmacht is de groetplicht afgeschaft, maar nog steeds geldt voor alle rangen de verplichting een ridder in de Militaire Willems-Orde, in burger of in uniform, indien hij zijn versierselen draagt, te groeten.

In een aantal landen bestaat het gebruik dat ridders een militair saluut ontvangen, bijvoorbeeld in Monaco bij de Orde van Grimaldi.

Hoed afnemen

Een man in burger salueert niet, maar kan iemand groeten door zijn hoed, pet of ander hoofddeksel af te nemen. Dat geldt niet voor iemand die een uniform draagt - hij salueert. Evenwel, bij het betreden van een kerk, bij een gebed of een begrafenis, ontbloot ook de drager van uniform zijn hoofd. Dit blijft achterwege op de begraafplaats indien de geuniformeerde bewapend is, bijvoorbeeld ten behoeve van eerbetoon. Een burger kan ook een saluut brengen door de rechter handpalm op de hartstreek te leggen, zoals bij het spelen van het volkslied.

Externe bronnen

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.