SNK

SNK Corporation is een Japanse computerspelontwikkelaar. SNK is de afkorting van Shin Nihon Kikaku (新日本企画),letterlijk vertaald: Nieuw Japan Project. Het bedrijf is vooral gekend om zijn vele kwalitatieve arcadegames zoals The King of Fighters en Metal Slug.

SNK Corporation
株式会社SNK
Motto of slagzinThe Future is Now
Oprichting22 juli 1978
als Shin Nihon Kikaku Corporation
1 augustus 2001
als Playmore Corporation
SleutelfigurenEikichi Kawasaki (Oprichter)
Koichi Toyama (Voorzitter & CEO)
Land Japan
HoofdkantoorSuita, Osaka
Werknemers123 (februari 2016)
ProductenSpelcomputers, Computerspellen, Arcadespellen
IndustrieComputerspelindustrie
Website(ja) SNK-Corp.co.jp
Portaal    Economie
Computerspellen

Historiek

Begin- en de succesjaren

In de vroege jaren zeventig leidde Eikichi Kawasaki, een voormalige bokser, een coffeeshop en een bouw- en wegenbouwbedrijf in Osaka. In 1973 verwierf hij een elektrotechnisch bedrijf in Kobe, waarmee hij de Shin Nihon Kikaku creēerde. Toen Kawasaki de snelle groei van de markt met op munten gebaseerde videogames opmerkte, breidde hij de Shin Nihon Kikaku uit met de ontwikkeling en commercialisering van op munten opererende stand-alone games. Op 22 juli 1978 werd het bedrijf herbouwd als Shin Nihon Kikaku Corporation, gevestigd in Higashiosaka.[1]

SNK werd in 1987 in Japan opgericht door Eikichi Kawasaki, met de bedoeling software en hardware te creëren voor verschillende klanten.

In het begin focuste SNK zich vooral op de arcademarkt, die begin jaren 80 in bloei stond. Midden jaren 80 maakte SNK ook enkele spellen voor de Nintendo Entertainment System, maar besloot na enkele jaren zich toch weer toe te leggen op de arcades.

Eind jaren 80 ontwikkelde SNK zijn eigen hardwareformaat voor in de arcades, de Neo-Geo MVS. Dit werd een groot succes, en men besloot er ook een thuisversie van te maken, genaamd Neo-Geo AES. Rond die tijd (1991) was het een van de krachtigste spelcomputers ooit, maar zeker ook de duurste. Door de prijs werd het zeker geen commercieel succes, maar nu nog steeds hebben verzamelaars er veel voor over om er één te bemachtigen. Later werd nog de Neo-Geo CD, Neo-Geo CDZ en Hyper Neo-Geo 64 uitgebracht. Dat laatste was een 64-bit arcade systeem, maar het flopte compleet. SNK bracht ook nog 2 handhelds uit, de Neo-Geo Pocket en de Neo-Geo Pocket Color. Die hadden ook maar een beperkt succes, maar hadden toch een paar uitstekende spellen.

Faillissement en heropbloei

SNK Playmore logo van 2003 tot 2016

In 2000 was het bijna game over voor SNK, door hun belabberde financiële toestand werden ze gedwongen om door Aruze overgenomen te worden. Die wilde maar weinig in SNK investeren, en uiteindelijk ging SNK failliet. Ze verkochten de rechten van hun spellen aan andere ontwikkelaars, onder meer aan Eolith, die verder de The King of Fighters-serie ontwikkelde.

Maar Kawasaki, die het failliet al zag aankomen, had ondertussen een ander bedrijf opgestart: Playmore. Tegen 2003 had hij al alle intellectuele eigendommen van SNK teruggekocht, en noemde zijn bedrijf vanaf dan SNK Playmore. In 2004 won Kawasaki een rechtszaak tegen Aruze en kreeg een ruime shadevergoeding. SNK was weer helemaal terug.

Toch besloot het bedrijf niet meer te ontwikkelen voor het AES Systeem, en ging in zee met Sammy. Daardoor kon SNK Playmore gebruikmaken van het Atomiswave Arcade System Board. Men begon ook spellen te ontwikkelen exclusief voor de thuisconsoles, zoals King of Fighters Maximum Impact voor PlayStation 2.

De wedergeboorte

In maart 2015 heeft Leyou Technologies Holdings een renteverklaring ingediend bij de Hong Kong Stock Exchange, met de nadruk op een "mogelijke investering in een gerenommeerde Japanse ontwikkelaar van videogames".[2] Later in augustus werd aangekondigd dat de Chinese gigant 37Games voor web- en mobiele games, samen met een vermogensbeheerder, Oriënt Securities, een joint venture hadden opgericht om te investeren in Ledo Millennium, een dochteronderneming van Leyou Technologies. Via Ledo verwierf de onderneming Kawasaki's belang van 81,25% in SNK Playmore voor $ 63,5 miljoen. De reden voor de overname was om rechten te verkrijgen op het IP van SNK Playmore en deze verder te ontwikkelen door Marvel's benadering van massamedia te volgen, met games, strips, film en televisie.[3]

Op 25 april 2016 heefl SNK officieel de naam "Playmore" van het bedrijfs logo verwijderd en de oorspronkelijke slogan "The Future Is Now" opnieuw geīntroduceerd als verwijzing naar de gaminggeschiedenis van SNK.[4] Op 1 december 2016 veranderde SNK Playmore officieel haar bedrijfsnaam terug naar "SNK".[5][6]

Hardware

Bekendste spelseries

Zie de categorie SNK van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.