Réaumur

De temperatuurschaal van Réaumur (°Ré of °R) is genoemd naar de Franse natuurkundige René-Antoine Ferchault de Réaumur (1683-1757), die deze schaal ontwikkelde in 1731. Het vriespunt van water is gesteld op 0 °Ré, en het kookpunt van water bij normale atmosferische druk op 80 °Ré. In Frankrijk sprak men vanwege de verdeling in 80 graden wel van een division octogesimale, een octogesimale verdeling.

Réaumur

Gedurende een lange tijd werd deze temperatuurschaal in Europa gebruikt, maar ze werd met de tijd verdreven door de schaal van Celsius. Tegenwoordig wordt de temperatuurschaal van Réaumur alleen nog bij de warme verwerking van suiker gebruikt.

Verband tussen schalen van Réaumur en van Celsius

Er is een eenvoudig verband tussen de schalen van Réaumur en Celsius. De nulpunten komen overeen: een temperatuur van 0 graden Celsius is dus ook 0 graden Réaumur. De temperatuur van kokend water (bij normale atmosferische druk) is 100 °C, maar is 80 °Ré. In formule kan het verband als volgt aangegeven worden, waarbij de temperatuur is, het aantal graden Celsius en het aantal graden Réaumur.

en omgekeerd:

In woorden staat hier: wanneer de temperatuur graden Celsius bedraagt, bedraagt zij 0,8 maal graden Réaumur. Wanneer de temperatuur graden Réaumur bedraagt, bedraagt zij 1,25 maal graden Celsius.

Voorbeelden

Een temperatuur van 40 °C (dus ) komt overeen met:

Een temperatuur van 40 °Ré (dus ) komt overeen met:

Omrekenen van Réaumur naar andere temperatuurschalen en andersom

Uit het verband tussen beide schalen kunnen omrekenformules voor de aantallen graden afgeleid worden. De omrekenformules in woorden: Om een temperatuur om te rekenen van Réaumur (°Ré) naar Celsius (°C) vermenigvuldigt men het aantal graden Réaumur met de factor 1,25. Omgekeerd, om om te rekenen van graden Celsius naar graden Réaumur vermenigvuldigt men het aantal graden Celsius met 0,8. De bijbehorende omrekenformules staan hieronder.


Onderstaande tabel geeft het verband tussen het aantal graden TRéaumur waarin een temperatuur wordt uitgedrukt volgens de Réaumur-temperatuurschaal en het aantal graden (bijvoorbeeld TFahrenheit) waarmee die temperatuur wordt weergegeven volgens andere temperatuurschalen, en vice versa.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.