Roxette

Roxette was een uit Zweden afkomstige popgroep bestaande uit Marie Fredriksson en Per Gessle. De band werd in 2014 opgenomen in de Swedish Music Hall of Fame.

Roxette
Achtergrondinformatie
Jaren actief1986 – 2019
Oorsprong Halmstad
Genre(s)Poprock
Softrock
Pop
Label(s)EMI
Leden
Gitaar, zang,
mondharmonica
Per Gessle
ZangMarie Fredriksson
Website
Portaal    Muziek

Beginfase

Fredriksson en Gessle waren in Zweden allebei al zo'n tien jaar bekend toen ze internationaal succes kregen: Fredriksson vooral solo, Gessle vooral als zanger van de band Gyllene Tider. Ze braken in 1989 samen internationaal door met het nummer The Look, dat in Nederland drie weken op de tweede plaats stond van de Nederlandse Top 40. Het verhaal doet de ronde dat het beginsucces mede te danken was aan een Amerikaanse student die het album Look Sharp! op cassette meebracht uit Zweden, waarna Amerikaanse radiostations het nummer bekendmaakten. Later gaven de beide artiesten aan dat het zeker heeft bijgedragen dat deze student het nummer meenam, maar dat het toch zeker EMI's marketingbeleid was wat het succes teweegbracht. Het verhaal werd extra gebruikt als PR-stunt. Daarnaast werd het wel of niet een relatie hebben sterk gebruikt in de marketing. Bij ieder interview kwam het ter sprake. Ook hun modieuze uiterlijk en presentatie werden hun unieke handelsmerk.

Chronologie

1989–1990: Look sharp! en It must have been love

In Nederland haalde Roxette met het album Look Sharp! grote successen met twee top drie hits met de singles "The Look" en de ballad "Listen to your Heart". Maar ook "Dangerous" was succesvol in de hitlijsten. In 1990 werd Roxette gevraagd een nummer te schrijven voor de soundtrack van de succesvolle romantische comedy Pretty Woman. Omdat de band op dat moment aan het toeren was in Australië en Nieuw-Zeeland, en geen tijd had om een nieuw liedje te schrijven, werd de op dat moment twee jaar oude ballad "It Must Have Been Love" gebruikt, afkomstig van Roxette's eerste studioalbum Pearls of Passion. Vanwege het feit dat de tekst van het oorspronkelijke nummer gericht is op kerstmis, werd deze iets aangepast, werden er andere instrumenten gebruikt en werd er in een ander akoestiek opnieuw ingezongen. Dit resulteerde wereldwijd in een groot succes, met onder andere een nummer 1 hit in de Billboard Top 100. Van de videoclip bestaan twee versies, een met en een zonder fragmenten van de film.

1991–1993: Joyride, Tourism en Almost unreal

Kort na dit grote succes werd het derde studioalbum uitgebracht. De gelijknamige single "Joyride" was wereldwijd een groot succes en behaalde ook in Nederland de nummer 1 status in de Nederlandse Top 40. Van dit album werden nog drie andere singles uitgebracht, namelijk "Fading Like a Flower", "The Big L." en "Spending My Time". Alle resulteerden in een top tien hit. Na dit succes ging Roxette op tournee. De "Join the Joyride" tour in 1991/92 werd door anderhalf miljoen mensen wereldwijd bezocht verdeeld over 107 concerten. Tijdens deze tour werd de hand gelegd aan Tourism. Een album met nog niet eerder uitgebracht materiaal al dan niet opnieuw ingezongen of geremixt, live songs van de tour en een aantal nieuw geschreven liedjes, waarvan How Do You Do! de eerste single van het album werd. Het liedje werd een groot succes, waarna "Queen of Rain" en "Fingertips '93" de single opvolgden. Overigens in de uitgave van "Fingertips '93" een andere dan de gelijknamige akoestische versie op het album. De clip van dit nummer werd geregisseerd door Jonas Åkerlund. Na het grote succes van "It Must Have Been Love" als nummer voor een soundtrack, werden Gessle en Fredriksson ditmaal gevraagd door de makers van Hocus Pocus om een nieuwe titelsong te schrijven. Het resulteerde in "Almost Unreal". Op het laatste moment ging de overeenkomst niet door, tot woede van Per Gessle, en werd het lied uiteindelijk gebruikt voor de Super Mario Bros. film. Mede door deze wijziging en het floppen van de film is het gewenste succes van de single, met uitzondering van Engeland, uitgebleven.

1994–1996: Crash! boom! bang!, Don't bore us, Get to the chorus! en Baladas en Español

In 1994 kwam Roxette met het vijfde studioalbum Crash! Boom! Bang!. Volgens eigen zeggen werd dit album bestempeld als meer volwassen. Critici zeggen echter dat het album niet in het tijdvak paste. Wellicht is dit de reden dat het niet de voorgaande successen evenaarde. Terwijl een succes in Amerika uitbleef door een slecht marketingbeleid van EMI, werd het album in Europa desondanks succesvol afgeleverd en goed ontvangen. Met bescheiden hitsingles als "Sleeping In My Car", het gelijknamige "Crash! Boom! Bang!", "Fireworks", "Run To You" en "Vulnerable" incasseerde Roxette opnieuw een succes dat ze afsloten met de Crash! Boom! Bang! wereldtour. Na het vijfde studioalbum werd het tijd om de balans op te maken met de lancering van Don't Bore Us, Get to the Chorus!, het eerste verzamelalbum van Roxette. Speciaal hiervoor werden vier nieuwe liedjes geschreven, waarvan "You Don't Understand Me" en "June Afternoon" als single werden uitgebracht. Overigens was het de eerste keer dat Per Gessle gebruik maakte van een internationale songwriter voor "You Don't Understand Me", namelijk Desmond Child. Aanvankelijk was het de bedoeling het nummer te verkopen aan overige artiesten, maar op het laatste moment besloot Gessle het nummer te behouden voor eigen gebruik. Het op nog geen enkel eerder album verschenen "It Must Have Been Love" en "Almost Unreal" vonden tevens op Don't Bore Us, Get to the Chorus! een plek. Om ook de Spaanstalige fans te voorzien, kwam Roxette in 1996 met het Spaanstalige Baladas En Español, het zesde studioalbum. Hierop werden twaalf bestaande nummers vertaald, opnieuw ingezongen en in een ander jasje gestoken, zij het minimaal. "Un Día Sin Ti" en "No Sé Si Es Amor" werden in Spaanstalige gebieden als single uitgebracht, al werd het gehele album positief ontvangen en veelvuldig gedraaid op de Spaanse en Latijns-Amerikaanse radiostations.

1999–2001: Have a nice day en Room service

In 1999 keerde de band terug met een geheel nieuw en tegelijk weer vertrouwd geluid met het album Have A Nice Day. De single "Wish I Could Fly" werd wereldwijd goed ontvangen en werd een hit. De single "Anyone" werd met name in Engeland op MTV geboycot, omdat de videoclip aanstootgevend zou zijn. Een succes bleef daardoor uit. De videoclip werd geregisseerd door Jonas Åkerlund, tegenwoordig vooral bekend door de videoclips van Madonna en Lady Gaga. Roxette schokte vriend en vijand met de lancering van de single "Stars", een uptempo song met dance en techno invloeden, een ongebruikelijk geluid tot dan toe voor de band. In verschillende landen was laatstgenoemde single succesvoller dan het voor Nederland bekendere "Wish I Could Fly". De videoclip van "Stars" werd geregisseerd door Anton Corbijn. In Spaanstalige gebieden werd het album aangevuld met drie extra bonustracks, "Wish I Could Fly", "Anyone" en "Salvation" werden namelijk ook in het Spaans opgenomen. In 2001 werd Room Service gelanceerd, het achtste studioalbum tot dan toe. De eerste single die daaruit voortkwam was "The Centre of the Heart". Het nummer was in eerste instantie bedoeld als eerste single voor Have A Nice Day, maar omdat het nummer niet bij de rest van het album paste, is het bewaard voor Room Service. De videoclip van het nummer was de duurste ooit voor Roxette, en werd opgenomen in de Madonna Inn, een bekend hotel in Californië. Deze videoclip werd wederom geregisseerd door Jonas Åkerlund. "Real Sugar" en "Milk and Toast and Honey" volgden als respectievelijk tweede en derde single van het album. Een kleine concerttour na de lancering van Room Service volgde.

2002–2006: Hersentumor Fredriksson, twintigjarig jubileum met The Rox box

Op 11 september 2002 raakte Marie Fredriksson in haar eigen huis buiten bewustzijn na te zijn uitgegleden. Wat in eerste instantie leek op een onschuldige valpartij, bleek later bittere ernst. In het ziekenhuis werd een hersentumor geconstateerd, die vervolgens succesvol behandeld is. Lange tijd kon Fredriksson niet praten of zingen. Maar in 2004 kwam ze met een Engelstalig soloalbum, The change. Het album is sterk door deze periode beïnvloed en bevat erg persoonlijke songteksten. In 2005 vertelde Fredriksson dat ze kankervrij is.[1]

In 2006 verscheen de single "One Wish". Een tijdje later kwam in 2007 de tweede single "Reveal" uit. Deze twee singles werden speciaal voor de The Rox Box/Roxette '86-'06 opgenomen, welke ter ere van het twintigjarig jubileum van Roxette werd uitgebracht. De box bestaat uit een grote verzameling Roxette hits en niet eerder uitgebrachte demo's in combinatie met een boek, twee dvd's met alle uitgebrachte videoclips en een complete registratie van het concert dat Roxette gaf tijdens MTV Unplugged uit 1993.

2009–2011: Night of the proms, Charm school en derde wereldtour

Op 5 mei 2009, zeven jaar na het afblazen van de Night of the Proms concerten, wordt tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Roxette hoofdact zal zijn tijdens de Night of the Proms voorstellingen in het Antwerpse Sportpaleis, het Rotterdamse Ahoy, het Arnhemse GelreDome en in twaalf Duitse steden. Op 6 mei 2009, de dag na deze aankondiging, verscheen Marie Fredriksson als speciale gast tijdens een concert van Per Gessle, die in het kader van zijn "Party Crasher" solotour in De Melkweg in Amsterdam optrad. Ondanks eerdere gezamenlijke optredens na Fredrikssons ziekte, wordt dit concert gezien als het definitieve teken dat Roxette terug is in de internationale muziekwereld. Fredriksson verscheen in de eerste toegift, en speelde samen met Gessle de nummers "The Look" en "It Must Have Been Love". In het daarop volgende najaar brachten ze onder begeleiding van het Night of the Proms orkest Il Novecento en het koor Fine Fleur een aantal van hun hits ten gehore, waaronder "Wish I Could Fly", "Joyride", "Listen to your Heart", "The Look" en "It Must Have Been Love".

Eind 2009 kondigde Roxette aan wederom een album te gaan opnemen. Ter gelegenheid van dit nieuwe album kondigde Roxette op 3 november 2010 een nieuwe wereldtournee aan. Een van de concerten vond in Nederland plaats: op 9 juli 2011 trad Roxette op op Bospop in Weert. Naast verschillende concerten in Europa werden tijdens de wereldtournee onder andere ook Rusland, Oost-Europa, Zuid-Amerika, Dubai, Australië, Canada en Zuid-Afrika aangedaan.

Op 11 februari 2011 is, na een periode van tien jaar, het negende studioalbum verschenen met de titel Charm School. Charm School bevat twaalf nieuwe nummers, waarvan "She's Got Nothing On (But The Radio)" de eerste single is. Het album is het best te beschrijven als een geüpdatet classic Roxette anno 2011.

2012: The neverending world tour en Travelling

De wereldtour, welke begin 2011 aanving naar aanleiding van het album Charm School, ging ook in 2012 gestaag verder met concerten in onder andere Australië, China en Indonesië. Vanaf april werd Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Europa weer aangedaan, maar ook werden optredens in de Verenigde Staten bevestigd door Per Gessle. Op 29 juni 2012 trad Roxette in de Heineken Music Hall in Amsterdam op, het eerste volledige Roxette-concert in Nederland sinds de Crash! Boom! Bang! tour in 1994 Ahoy' Rotterdam aandeed.

Op 2 maart 2012 kwam de nieuwe single "It's Possible" uit voorafgaand aan het nieuwe album Travelling. Dit album werd op 23 maart 2012 gelanceerd. Het was een album met nieuwe nummers, nummers in een nieuw jasje of live opgenomen in studio, hotelkamer of tijdens een soundcheck.

2016: Good Karma en einde van de tour

Op 8 april 2016 kwam de nieuwe single 'It Just Happens' uit, voorafgaand aan het nieuwe album Good Karma dat op 3 juni 2016 werd gelanceerd. Het is het tiende studioalbum van Roxette met 11 nieuwe nummers.

Kort na het uitkomen van de single kondigde Roxette aan dat ze vanaf april 2016 per direct moeten stoppen met optreden vanwege gezondheidsproblemen van Fredriksson. De voorgenomen tour ter ere van het dertigjarig bestaan werd volledig geschrapt.[2] Op 9 december 2019 overleed Marie Fredriksson op 61-jarige leeftijd.[3]

Tours

  • Rock Runt Riket Swedish Tour (with Eva Dahlgren and Ratata) (1987)
  • Look Sharp! Swedish Tour (1988)
  • Look Sharp Live! European Tour (1989)
  • Join the Joyride! World Tour (1991/92)
  • The Summer Joyride – European Tour (1992)
  • Crash! Boom! Bang! World Tour (1994/95)
  • Room Service Tour (2001)
  • Night of the Proms (2009)(Classic meets Pop – headliner, with several artists)
  • European Tour (2010)
  • (Charm School) The Neverending World Tour (2011, 2012)

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[4]
Pearls of passion31-10-1986---
Look sharp!19-10-198829-04-19891755
Joyride28-03-199113-04-1991447
Tourism28-08-199219-09-1992231
Crash! Boom! Bang!11-04-199423-04-1994629
Rarities17-02-1995---Verzamelalbum
Don't bore us, get to the chorus! - The greatest hits of Roxette23-10-199504-11-19951225Verzamelalbum
Baladas en Español02-12-1996---
Have a nice day22-02-199906-03-19991211
Room service02-04-200114-04-2001803
The ballad hits04-11-200208-02-2003419Verzamelalbum
The pop hits24-03-200305-04-20032710Verzamelalbum
A collection of Roxette hits - Their 20 greatest songs!20-10-200628-10-2006484Verzamelalbum
Charm school11-02-201119-02-2011213
Travelling23-03-201231-03-2012321
Good Karma03-06-201611-06-2016361
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albumsDatum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Don't bore us, get to the chorus! - The greatest hits of Roxette199504-11-1995425Verzamelalbum
Have a nice day199927-02-19991(2wk)21
Room service200107-04-20011(2wk)10
The ballad hits200216-11-2002613Verzamelalbum
The pop hits200305-04-2003175Verzamelalbum
A collection of Roxette hits - Their 20 greatest songs!200628-10-20061722Verzamelalbum
Charm school201119-02-2011276
Travelling201231-03-2012782
Good Karma03-06-201611-06-20161811

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[5]
The look12-01-198901-04-1989212Nr. 2 in de Nationale Hitparade Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
Listen to your heart15-09-198911-11-1989312Nr. 5 in de Nationale Hitparade Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
Dangerous02-05-198910-03-1990178Nr. 12 in de Nationale Top 100
It must have been love01-05-199030-06-1990317Nr. 2 in de Nationale Top 100
Joyride27-02-199109-03-19911(2wk)13Nr. 1 in de Nationale Top 100
Fading like a flower (Every time you leave)29-04-199125-05-199187Nr. 7 in de Nationale Top 100
The big L.28-08-199114-09-1991147Nr. 15 in de Nationale Top 100
Spending my time30-10-199116-11-1991294Nr. 26 in de Nationale Top 100
Church of your heart24-02-1992-tip 15-Nr. 59 in de Nationale Top 100
How Do You Do!03-07-199201-08-1992215Nr. 2 in de Nationale Top 100
Queen of rain28-10-199207-11-1992264Nr. 20 in de Nationale Top 100
Fingertips '9326-01-199320-02-1993tip 2-Nr. 32 in de Mega Top 50
Almost unreal10-05-199312-06-1993274Nr. 31 in de Mega Top 50
Sleeping in my car07-03-199426-03-1994156Nr. 19 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Crash! Boom! Bang!09-05-199411-06-1994234Nr. 23 in de Mega Top 50
Fireworks15-08-1994-tip 7-Nr. 41 in de Mega Top 50
You don't understand me02-10-199528-10-1995206Nr. 19 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
June afternoon18-01-1996-tip 11-
Wish I could fly23-03-199920-02-1999244Nr. 35 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Anyone17-05-1999-tip 12-Nr. 73 in de Mega Top 100
Stars02-08-1999-tip 20-Nr. 74 in de Mega Top 100
The centre of the heart19-03-2001---Nr. 74 in de Mega Top 100
Milk and toast and honey03-09-2001---Nr. 80 in de Mega Top 100
A thing about you14-10-2002---Nr. 88 in de Mega Top 100
One wish06-10-2006---Nr. 96 in de B2B Single Top 100
She's got nothing on (but the radio)10-01-2011---
It's possible05-03-2012---
It just happens08-04-2016---
Some other summer01-07-2016---
Why don't you bring me flowers?04-11-2016---
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The look1989---Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Dressed for succes1989---Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
Listen to your heart1989---Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Dangerous1989---Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
It must have been love1990---Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Joyride1991---Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Fading like a flower (Every time you leave)1991---Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
The big L.1991---Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
Spending my time1991---Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Church of your heart1992---Nr. 23 in de Radio 2 Top 30
How Do You Do!1992---Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Queen of rain1992---Nr. 14 in de Radio 2 Top 30
Fingertips '931993---Nr. 23 in de Radio 2 Top 30
Sleeping in my car1994---Nr. 6 in de Radio 2 Top 30
Crash! Boom! Bang!1994---Nr. 10 in de Radio 2 Top 30
Fireworks1994---Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
Run to you1994---Nr. 23 in de Radio 2 Top 30
Almost unreal1993---Nr. 19 in de Radio 2 Top 30
You don't understand me199504-11-1995356
June afternoon199627-01-1996332
Wish I could fly199913-02-1999188Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
Anyone199929-05-1999308Nr. 30 in de Radio 2 Top 30
Stars199928-08-1999454
The centre of the heart200131-03-2001217Nr. 13 in de Radio 2 Top 30
Milk and toast and honey200110-11-2001491Nr. 29 in de Radio 2 Top 30
A thing about you14-10-200202-11-2002394Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
One wish06-10-2006---
She's got nothing on (but the radio)10-01-2011-tip 34-
It's possible05-03-2012---
It just happens08-04-2016---
Some other summer01-07-2016---
Why don't you bring me flowers?04-11-2016---

NPO Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19
It must have been love3424165475804648519041201148991914361712176819491703181719091618173313691475
Listen to your heart------10038011022135210681272115313231097116811961117123411681144
The look-1227-1481108814041572192019321650-----------

Dvd's

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Live travelling the world201314-12-2013164
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.