Rondweg Houten

De Rondweg van Houten is de ringweg om de Utrechtse plaats Houten. De rondweg heeft over de gehele lengte (14,5 km) de naam Rondweg en bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel ligt om Houten-Noord (of eerste groeitaak) en omvat het Oude Dorp en Houten-Centrum, de wijken De Lobben, Den Oord, Tiellandt, Wulven, De Weerwolf, De Geer, Rijsbrug, Schonenburg, Wernaar en De Meent. Het andere deel ligt om Houten-Zuid (tweede groeitaak) en omvat de wijken De Schaft, Castellum, Leebrug, De Hoon, Schonauwen, Hofstad, Overdam en Loerik. Het eerste deel (totale lengte 8,6 km) werd in 1987 voltooid, de aanleg van het tweede deel duurde van 1999 tot 2003. Het eerste deel werd aangepast om de twee delen vloeiend op elkaar te laten aansluiten, waardoor als het ware één rondweg ontstond. Het tussendeel, dat werd omgedoopt tot De Koppeling (om Houten-Noord en -Zuid te koppelen), werd opnieuw ontworpen en daarbij voorzien van rotondes. De verbinding tussen Rondweg en rijksweg A27 heet De Staart en werd geopend in 1985. De Rondweg heeft geen nummering en dus formeel geen begin- of eindpunt.

Ringweg Houten
Ringweg Houten
Ring Houten (in het rood) met daartussen
De Koppeling (in het groen)
LandNederland
StadHouten
Lengte14,1 km
Lijst van Nederlandse ringwegen
Portaal    Verkeer & Vervoer
Traject
Noord
De Koppeling
Dorpsstraat
De Poort/De Brug
De Staart → A27E311
De Slag
De Veste
De Camp
De Borch
Utrechtseweg N409
De Gaarde
Oud Wulfseweg
De Hoeve
Fectiopad
De Haag
De Weide
Het Veld
De Sloot
Limesbaan (april 2015) N421
De Berm
De Akker
Kruisweg N410
Het Gilde
De Koppeling

Zuid
De Koppeling
Het Land
Binnenweg
De Tuin
Het Meer
Oostrumsdijkje
Het Mos
Het Gras/Schalkwijkseweg
De Steen
De Muur
De Polder
De Rede
Het Water
De Koppeling

De Rondweg van Houten is een gevolg van het stedenbouwkundige ontwerp, waarbij stedenbouwkundige R. Derks koos om eerst het groen aan te leggen en daarna de bebouwing. Het gevolg was dat het autoverkeer via een Perifeer om de bebouwing moest worden geleid [1].

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.