Rode Halvemaan

De Rode Halvemaan is een wereldwijde hulporganisatie die mensen helpt die in rampsituaties verkeren.

Het embleem van de Rode Halvemaan

In 1876 werd voor het eerst een rode halvemaan gebruikt in de Russisch-Turkse Oorlog. De rode halvemaan werd later door heel wat andere islamitische landen overgenomen. In 1929 werd dit als tweede embleem door de Staten in de Verdragen van Genève erkend. In hetzelfde verdrag werd ook de Rode Zon en Leeuw, die door het toenmalige Perzië werd gebruikt, erkend. Er werd eveneens afgesproken geen bijkomende emblemen op te nemen, om een woekering van emblemen te voorkomen. Heel wat landen wilden immers hun eigen nationaal symbool als embleem erkend zien. Hierachter zat vooral de islamitische zorg dat ook Israël zijn davidster zou gaan gebruiken. De Rode Halvemaan heeft tot 2006 geprotesteerd tegen de toelating van de Israëlische Magen David Adom tot de internationale federatie van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan. Onder zware Amerikaanse druk werd in 2006 een compromis bereikt waarbij Magen David Adom de davidster niet buiten Israël mag gebruiken. In plaats daarvan moet een rood kristal worden gebruikt.

De keuze voor een van de erkende emblemen is een van de voorwaarden waaraan nationale Rode Kruis- of Rode Halvemaanverenigingen moeten voldoen om in de internationale Rode Kruis- en Rode Halvemaanbeweging opgenomen te worden. Een aantal staten kunnen zich niet vinden in de erkende internationale emblemen. Staten die verschillende religieuze bevolkingsgroepen hebben, maken liever geen keuze tussen een van beide emblemen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Eritrea met aanzienlijke islamitische en christelijke bevolkingsgroepen, dat bij voorkeur zowel de halvemaan als het rode kruis gebruikt.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.