Rocket mass heater

Een rocket stove mass heater, of ook wel rocket mass heater of kortweg RMH, is de Engelstalige term voor een bepaalde houtkachel om een ruimte te verwarmen. Het kenmerkt zich onder meer door een naverbranding, hoog rendement en een grote massa die warm wordt gestookt.

Rocket mass heater in een tipi.
Doorsnedes van een rocket mass heater ter hoogte van het verbrandingsgedeelte. Dit ontwerp is voorzien van een verbrandingsgedeelte met een J-vorm en een hergebruikt olievat.
1:Gedeelte voor de aanvoer van hout en zuurstof
2:Vuurvaste verbrandingskamer
3/5:Warmtegeïsoleerde en hittebestendige pijp, de zogeheten riser
4:Laatste naverbranding bovenin het blauwgekleurde olievat
6:Verzameling van de rookgassen onderin het olievat
7:Begin van de kachelpijp (zwartgekleurd)

Vaak worden dit soort houtkachels tegen relatief lage materiaalkosten en doe-het-zelf in woningen gebouwd. Het ontwerp met de bouw luistert nauw om een onderhoudsarme, veilige kachel met een optimale verbranding te bereiken. Over het algemeen wordt voor de verbranding normaal hout van beperkte dikte gebruikt of pellets. De kachels bevatten onder meer een verbrandingskamer waarin het hout wordt verbrand. Na de verbrandingskamer bevindt zich een tweede ruimte waarin onvolledig verbrande houtgassen alsnog met grote hitte en de nodige turbulentie vrijwel geheel worden verbrand. De naverbrandingsruimte leidt vervolgens naar een kachelpijp die over een lange lengte in een grote massa opgesloten zit. De kachelpijp zal de massa gaan opwarmen waardoor die na het doven van het vuur nog urenlang de opgeslagen warmte zal afgeven.

Nadere beschrijving

Het ontwerp is qua verbranding gebaseerd op de werking van de rocket stove. Dat type houtkachel wordt gekenmerkt door een zeer efficiënte verbranding maar voorziet niet in warmteopslag in een grote massa. Met de warmteopslag voor de verwarming van een ruimte ontstaat een zeer efficiënte en aangename manier van verwarming.

Aanvankelijk werd voor de rocket mass heater gebruikgemaakt van de zwaartekracht om de brandstof in een verbrandingsruimte met een J-vorm te voeden. Vanuit de verbrandingskamer stromen de gassen naar een zeer goed geïsoleerde omhoog geplaatste pijp, de zogeheten riser, waar de temperatuur zeer hoog oploopt en een tweede verbranding van de verbrandingsgassen plaatsvindt. Het resultaat is een vrijwel volledige verbranding die resulteert in een relatief sterke gasstroom: het zogeheten "rocket"-effect. Dit effect geeft voldoende trek om lucht de kachel in te zuigen en druk om de warme verbrandingsgassen verder het systeem in te persen. In de huidige rocket mass heater wordt vaker gebruikgemaakt van een L-vorm waar de brandstof gewoon horizontaal in de verbrandingskamer wordt geladen.

De hete gassen die uit de riser komen worden weer omlaaggeleid en via rookgaskanaal langs een materiaal geleid dat een grote hoeveelheid warmte kan opnemen. Het rookgaskanaal is vaak zeer lang en het eerste deel liggend aangebracht. De thermische massa is meestal uit steen en klei(leem) samengesteld en vormt meestal ook de structurele basis van een bank of vloer. De thermische massa is groot genoeg om voor vele uren warmte op te slaan die langzaam aan de ruimte wordt afgegeven.

Hoewel de rocket mass heater zeer efficiënt met brandstof omgaat en de rookgassen zeer schoon zijn worden ze slechts door een zeer kleine groep gebruikt. Ze zijn vaak zelfgemaakt en komen niet voor in geaccepteerde bouwbesluiten of reguleringen rond gebouwverwarming.

Zie ook

Literatuur

  • Ianto Evans en Leslie Jackson, Rocket mass heaters, 3e druk - 2014.
  • Erica Wisner en Ernie Wisner, The Rocket Mass Heater Builder’s Guide, 1e druk - 2016.
Zie de categorie Rocket mass heater van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.