Nederlandsche Omroep

De Nederlandsche Omroep (afgekort: NO, eerder Rijks Radio-Omroep) was de nationale radio-omroep tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Nederlandsche Omroep
Advertentie Nederlandsche Omroep
Opgericht9 maart 1941
VoorzitterWillem Herweijer
Land Nederland
Statusdaags na Dolle Dinsdag opgeheven
uitzendingen tot 6 mei 1945
Portaal    Media
Affiche van een "Bonte Radioavond", uitzending door de Nederlandsche Omroep in 1943

Tijdens het eerste oorlogsjaar mochten de bestaande omroepen, AVRO, KRO, NCRV, VARA en VPRO, onder toezicht van de Rundfunkbetreuungsstelle, blijven uitzenden. De bezetter paste al snel censuur toe op hun programma's en gebruikte de radio voor propaganda. Op 9 maart 1941 werden de omroepen opgeheven en ontstond de Rijks Radio-Omroep, die later de Nederlandsche Omroep werd genoemd. Veel werknemers van de oude omroepen verleenden medewerking aan haar uitzendingen. De meeste belangrijke functies werden echter bekleed door NSB'ers en nazi's. Directeur-generaal van de Nederlandsche Omroep was de NSB'er Willem Herweijer.

Een aantal programma's van de Nederlandsche Omroep werd zeer berucht, zoals de propaganda-praatjes van Max Blokzijl en het anti-semitische Zondagmiddagcabaret van Paulus de Ruiter.

In 1943 besloten de Duitsers alle radiotoestellen in beslag te nemen waardoor de omroep alleen nog als draadomroep te beluisteren was. Daags na Dolle Dinsdag werd de Nederlandsche Omroep opgeheven, al vonden er nog uitzendingen vanuit Hilversum plaats tot 6 mei 1945.

Na de oorlog vond de zogenaamde omroepzuivering plaats waarbij medewerkers van de Nederlandsche Omroep gezuiverd werden. Alleen na zuivering kon men weer werkzaam worden voor Radio Herrijzend Nederland en haar opvolgers.[1]

Zie ook

Zie de categorie Nederlandsche Omroep van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.