Rheine

Rheine (Westfaals: Rheni, Rene) is een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de Eems in de Kreis Steinfurt. De stad telt 76.107 inwoners.[1]

Rheine
Stad in Duitsland

Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
LandkreisSteinfurt
RegierungsbezirkMünster
Coördinaten52° 17 NB, 07° 26 OL
Algemeen
Oppervlakte144,86 km²
Inwoners (31-12-2018[1])76.107
(525 inw./km²)
Hoogte35 m
BurgemeesterPeter Lüttmann
Overig
Postcodes48429–48432
Netnummers05971, 05975, 05459
KentekenST, BF, TE
Gemeentenummer05 5 66 076
Websitewww.rheine.de
Locatie van Rheine in Steinfurt
Portaal    Duitsland

De plaats heeft sinds 1 september 1983 een samenwerkingsverband met de Nederlandse gemeente Borne. Daarnaast heeft Rheine de volgende samenwerkingsverbanden: sinds 1990 met Bernburg (in Sachsen-Anhalt, Duitsland), sinds 1996 zijn Leiria (in Portugal) en Trakai (in Litouwen) toegevoegd.

De stad was samen met het stadje Emden tot 1977 een bezoekplaats voor duizenden spoorweghobbyisten omdat vanuit deze plaatsen de laatste stoomlocomotieven van de DB werden ingezet op het traject Rheine - Emden. Een bekend bouwwerk in de stad is de Sint-Antoniusbasiliek.

Stadsdelen

  • Altenrheine
  • Bentlage
  • Catenhorn
  • Dorenkamp
  • Dutum
  • Elte
  • Eschendorf (Kiebitzheide)
  • Gellendorf
  • Hauenhorst
  • Rheine (Innenstadt, Zentrum)
  • Mesum
  • Rodde
  • Schleupe
  • Schotthock
  • Wadelheim

Geschiedenis

De kern van Rheine ligt aan de westkant van de Eems. In tegenstelling tot de oostoever, waar sporen van bewoning uit de Bronstijd zijn ontdekt, was vóór ca. 800 n.Chr. de deels modderige, deels stenige westoever (doordat men de daarvoor benodigde gereedschappen nog niet ter beschikking had) een woest en ledig land. In de tijd van Karel de Grote ontstond hier een nederzetting op de kruising van de oude handelsroute Deventer - Bremen, de zgn. Hellweg, en een nieuwere, belangrijke handelsweg Emden - Dortmund. In 1327 kreeg Rheine stadsrechten. In september en oktober 1647 werd tijdens de Dertigjarige Oorlog fel om Rheine gevochten. Een bombardement met gloeiende kanonskogels veroorzaakte toen een rampzalige stadsbrand. In 1855 en 1856 werd de stad op het spoorwegnet aangesloten (spoorlijnen naar Osnabrück en Emden). In februari 1946 liep de stad veel schade op door een overstroming van de Eems.

Koninklijke Luchtmacht 223 Squadron

In 1961 werd een deel van de Heeresflugplatz Rheine-Bentlage door de Koninklijke Luchtmacht Tweede Groep Geleide Wapens in gebruik genomen als onderdeel van de NAVO-luchtverdedigingsgordel. Vanaf 1963 was hier het KLu 223 Squadron gestationeerd met een kazerne aan de Hohe Allee en lanceer- en radarinstallaties voorzien van het Amerikaanse MIM-14 "Nike Hercules"-grond-lucht-raketsysteem. In 1975 werd 2 GGW met 1 GGW samengevoegd tot 12GGW. In 1986 werden de operaties gestaakt. In Rheine zijn nooit nucleaire wapens geplaatst en waren dus alleen Nederlandse militairen gevestigd.

Sport en recreatie

Rheine is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse Töddenweg of Handelsweg geheten. De E11 loopt van Den Haag in Nederland naar de grens Polen/Litouwen.

De Hermannsweg begint in Rheine.

Toeristische attracties

  • De hierna genoemde cultureel interessante gebouwen
  • De dierentuin NaturZoo Rheine
  • Winkelen e.d. in het centrum

Kunst en cultuur

Kloster Bentlage

Kloster Bentlage werd in 1437 gesticht door de Broeders van de Kruisherenorde en voltooid in 1645. Vanwege het afwisselende gebruik door de eeuwen wordt het huis en erf tegenwoordig Kloster/Schloss Bentlage genoemd. In lijn met de secularisatie was vanaf 1803 het klooster drie jaar lang in het bezit van het nieuw opgerichte Vorstendom Rheina-Wolbeck. Daarna ging het in 1806 over in handen van de adellijke familie Looz-Coswarem die het tot haar residentieslot ombouwde. De stad Rheine verwierf het in het Bentlager Wald gelegen goed in 1978. In 1990 begonnen het herstelwerk dat 2000 werd afgerond. Tegenwoordig dient het klooster onder andere als museum en zijn er rondleidingen door het klooster.

In de oostelijke vleugel van het gebouw zijn gebruiksvoorwerpen en pracht van de voormalige bewoners van het klooster tentoongesteld. Pronkstuk zijn twee laatmiddeleeuwse reliekhouders. De Westfälischen Galerie, op de zolder van de oostvleugel, toont werken van expressionistische kunstenaars zoals Wilhelm Morgner, Peter August Böckstiegel of Carlo Mense. Het klooster herbergt ook het bureau voor het Europese sprookjesgenootschap.[2] Het klooster onderhoudt in het de noordelijke vleugel van het klooster een gespecialiseerde bibliotheek met betrekking tot het thema sprookjes.

Kloster Bentlage wordt zonder winstoogmerk door de stedelijke werkmaatschappij gerund, waarbij het zwaartepunt ligt op de uiteenzetting met hedendaagse beeldende kunst is. Jaarlijks presenteren in circa 12 tentoonstellingen gerenommeerde internationale kunstenaars hun werk. Een omvangrijk cultureel programma met klassieke muziek, literatuur en wetenschap vult het programma aan.

Stedenbanden

Geboren in Rheine

Woonachtig in Rheine

  • Pater Emmanuel van de Nieuwenhof (1924-2009), Vicarius Cooperator

Afbeeldingen

Zie de categorie Rheine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.