Regionale Instelling voor Beschermd Wonen

De Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) is een Nederlandse regionale instelling, die mensen met een bepaalde problematiek een mogelijkheid biedt om beschermd te kunnen wonen.

RIBW Meppel

Functiebeschrijving

De RIBW bestaat uit een aantal verschillende woonvoorzieningen. Elke woonvorm is voorzien van groepsbegeleiders die de bewoners op de nodige manier bijstaan. In elke woonvorm wonen mensen met verschillende hulpvragen.

Bij de RIBW komt een wekelijks terugkerend huiskameroverleg van pas (ook wel 'huisraad' benoemd), waarin de optredende gebeurtenissen, gevolgen van deze gebeurtenissen en de eventueel daaruit ontstane problemen besproken worden door de begeleiders en bewoners. In dit huiskameroverleg worden vaak ook de huishoudelijke taken afgesproken, zodat iedereen volgens afspraak corveediensten in de woonvorm verricht.

Binnen de RIBW wordt er vaak van bewoners verwacht dat zij een dagbesteding hebben. Dit kan o.a. zijn: een activiteit, (vrijwilligers)werk of scholing. De woonvormbegeleiding kan helpen met het zoeken naar een geschikte dagbesteding voor een bewoner. RIBW doet niet aan behandelingen, al proberen zij wel nauw samen te werken met behandelende instanties. RIBW is gericht op het voorzien van woonruimte (al dan niet in groepsverband).

Beschermd wonen is vooral gericht op herstel en niet op behandeling: de bewoners worden dan ook geen patiënten genoemd maar cliënten.

Wachtlijst

De woonvormen van de RIBW zijn opgesplitst aan de hand van het soort problematiek die de bewoners hebben. Er zijn dan ook wachtlijsten van mensen die zijn ingeschreven om in een van de van toepassing zijnde woonvormen te gaan wonen. Soms is er een verkorte wachttijd, bv. als er onverwachts een woonplek vrijkomt. Er komt pas een plek vrij als er iemand bij het RIBW weg gaat of doet aan woningruil. Er is ook een oplossing in de vorm van een kleinere woning in groepsverband of met 3 personen in een woning. De cliënten wonen dan tijdelijk in een kamer van 12 á 22 vierkante meter met gedeelde woning voorzieningen. Het is de bedoeling om iedereen in een eigen woning te laten wonen maar de wachttijden hiervoor zijn hoog. Een andere woonvorm is SMO Traverse, waar je tijdelijk een kamer krijgt totdat je bij het RIBW kunt wonen.

Naast de wachtlijst wordt er ook een selectieprocedure uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken of de persoon in kwestie daadwerkelijk in aanmerking komt voor de woonplek in de van toepassing zijnde woonvorm.

Soorten woonvormen van de RIBW

De RIBW kent twee woonvormen:

Soorten diensten van een RIBW

De RIBW geeft (woon)ondersteuning aan cliënten bij het begeleid en beschermd wonen. Dit is begeleiding binnen een woonvorm of een stichting. Hierbij wordt de kamer of appartement betaald vanuit de AWBZ. De diensten zijn hoofdzakelijk gekoppeld aan het wonen in een woonvorm.

Er is ook begeleiding bij het zelfstandig wonen. Dit heet BZW of ambulante begeleiding. Hierbij worden de woonlasten direct betaald door de klant. Het enige dat de RIBW dan levert is begeleiding in het wonen.

Er zijn enkele RIBW-vestigingen die daarnaast dagbesteding aanbieden.

De meeste begeleiding is gekoppeld aan ondersteuning in: persoonlijke verzorging, dagbesteding, huishoudelijke verzorging, geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Vanuit de hulpverlening worden er ook wel diensten geleverd in het kader van maatschappelijke opvang.

Indicatie in verband met RIBW

Een indicatie wordt afgegeven door de centrumgemeente. Er zijn verschillende mogelijke indicaties welke aangeven waar recht op is.

  • Verblijf. Deze wordt geleverd door elke RIBW. Hierbij is een verschil tussen volledig verblijf in een beschermde of begeleide omgeving.
  • Hulpverleners. Deze wordt geleverd door elke RIBW.
  • Verpleging. Behoort niet tot het standaard pakket, maar er zijn speciale woonvormen waar deze zorg gecombineerd met andere zorg geleverd wordt.
  • Persoonlijke verzorging. Behoort niet tot het standaard pakket, maar er zijn speciale woonvormen waar deze zorg gecombineerd met andere zorg geleverd wordt.
  • Huishoudelijke verzorging. Behoort niet tot het standaard pakket, maar er zijn speciale woonvormen waar deze zorg gecombineerd met andere zorg geleverd wordt.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.