Lichaamsvreemd voorwerp in de endeldarm

Een lichaamsvreemd voorwerp in de endeldarm is een in de anus ingebracht voorwerp dat men zonder medische hulp niet meer zelf kan verwijderen.

Motieven

Röntgenopname van een koortsthermometer

In verreweg de meeste gevallen zijn de motieven seksueel. De objecten zijn meestal gebruikt als hulpmiddel bij het masturberen of bij seksspelletjes. Omdat de anus gevoelig is, willen veel mensen die plek extra stimuleren. Sommige mensen doen dat door er voorwerpen in te stoppen die daar niet voor bedoeld zijn. Het voorwerp verdwijnt in de anus, waardoor uiteindelijk medische hulp noodzakelijk wordt. Vaak verzwijgt men uit schaamte de werkelijke oorzaak en beweert men dat het voorwerp per ongeluk in de anus terechtgekomen is.

Andere genoemde oorzaken zijn:

  • Bodypacking: Het inbrengen van pakketjes met drugs om deze zo de grens over te smokkelen.
  • Er zijn gevallen bekend waarin objecten ingebracht werden om omdat men meende hiermee diarree of aambeien te verlichten of te verhelpen.
  • Foltering: Bij sommige folterpraktijken werden en worden objecten in de anus ingebracht.
  • Münchhausen-syndroom: In een paar gevallen werden de objecten ingebracht om in het ziekenhuis opgenomen te worden en zo de gewenste aandacht te krijgen.
  • Ongeluk: Soms komt er werkelijk per ongeluk een object in het rectum dat er niet meer uit kan, bijvoorbeeld een afgebroken stuk koortsthermometer.

Aangetroffen objecten

De meesten die met een voorwerp in de anus bij de dokter komen, zijn mannen tussen de veertig en de zestig en de helft van hen heeft een voorwerp in zijn anus dat daarvoor niet bedoeld is. Behalve vibrators en dildo's zijn onder er ook andere voorwerpen gesignaleerd.

Complicaties

Uit schaamte durven de meesten niet toe te geven dat ze het voorwerp zelf hebben ingebracht. "Ik gleed uit in de douche, en viel (toevallig) met mijn anus op die fles" is een smoes die meerdere malen verteld wordt. Sommige mensen wachten om deze reden ook (te) lang tot ze medische hulp zoeken. Dit kan uitermate gevaarlijk kan zijn, met name wanneer het voorwerp scherp is of de darm volledig afsluit. Perforaties, infecties en bloedvergiftiging (sepsis) kunnen tot de complicaties behoren, mogelijk in het uiterste geval met de dood tot gevolg.

Verhalen over "gerbil-stuffing" (het inbrengen van kleine knaagdieren) komen ook voor, maar dit is nooit bewezen.

Đorđe Martinović

Een van de bekendste incidenten van was de zaak-Đorđe Martinović. Deze zaak speelde vlak voor het uiteenvallen van de Joegoslavische staat en had een sterke politieke lading.

Đorđe Martinović was een Servische boer uit Kosovo die zich op 1 mei 1985 bij een ziekenhuis meldde met een gebroken fles in zijn anus. Aanvankelijk beweerde hij te zijn aangevallen door twee Albanezen, die de fles hadden ingebracht, maar nadien herriep hij dit en beweerde hij dat hij de fles zelf had ingebracht tijdens een masturbeersessie. Martinović is later in Belgrado onderzocht door een artsenteam samengesteld uit artsen uit de verschillende deelrepublieken. Dit team concludeerde dat de fles niet zelf kon zijn ingebracht, terwijl de Joegoslavische geheime dienst en politie concludeerden dat dit wel het geval was.

De zaak werd opgeblazen door Servische nationalisten. Er werden vergelijkingen gemaakt met de Ottomanen en de executiemethode spietsing die zij tijdens hun overheersing op ongehoorzame christenen zouden hebben toegepast. Servische nationalisten betoogden dat dit geval een voorbeeld was van hoezeer Albanese irredentisten de Serviërs bedreigden en dat (Albanese) moslims 'sodomieten' zouden zijn die 'in de anale fase waren blijven steken'. De Kosovaren en de Joegoslavische overheid hielden echter vol dat Martinović niet was aangevallen maar de fles zelf had ingebracht. De noordelijke deelrepublieken Slovenië en Kroatië waren gealarmeerd door de zaak en vreesden dat deze door de Servische nationalisten zou worden gebruikt als voorwendsel om de autonomie van Kosovo in te perken en aldoende meer macht te verwerven binnen de Joegoslavische staat.

Zie ook

Zie de categorie Rectal foreign bodies van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.