Rassenrellen in Tulsa

De rassenrellen in Tulsa, ook wel het het bloedbad van Tulsa genoemd,[1] in de Amerikaanse staat Oklahoma vonden plaats op 31 mei en 1 juni 1921. Tijdens de rellen viel een blanke menigte Afro-Amerikaanse burgers en bedrijven aan. Volgens officiële bronnen vielen er 36 doden, een staatscommissie die later onderzoek deed naar de gebeurtenis hield het op honderd tot driehonderd omgekomen personen. De Tulsa-rassenrellen zijn daarmee een van de gewelddadigste uitbraken van raciaal geweld in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Gebouwen die in brand staan tijdens de rellen

Achtergrond

Aan het begin van de jaren twintig was de situatie in Tulsa gespannen. De Amerikaanse Burgeroorlog lag nog relatief vers in het geheugen, veel veteranen waren recent teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog wat zorgde voor spanning op de arbeidsmarkt. De drooglegging was in 1920 in het leven geroepen en de overheid had beperkt gezag. De Klu Klux Klan maakte een nieuwe groeiperiode door en de staatsoverheid streefde rassenscheiding na door middel van verschillende Jim Crow-wetten. Afro-Amerikanen hadden meestal geen stemrecht. In de periode tussen 1907 en 1920 waren er zeker 31 personen gelyncht, onder wie 26 mannen met een donkere huidskleur.

Ondanks dit alles ging het niet slecht met de zwarte gemeenschap in Tulsa. Tulsa was een snelgroeiende oliestad met een relatief rijke Afro-Amerikaanse bevolking. Greenwood, de Afro-Amerikaanse wijk van Tulsa, stond bekend als "the Negro Wall Street". De zwarte bevolking leefde grotendeels gesegregeerd van de blanke bevolking en had eigen dokters, scholen, kranten en kerken.

Rellen

De rellen begonnen nadat de 19-jarige schoenpoetser Dick Rowland er van werd beschuldigd de 17-jarige liftbediende Sarah Page mishandeld te hebben. Hij werd door de politie meegenomen. Verschillende zwarte vrienden vreesden dat Rowland gelyncht zou worden. Een groep donkere bewapende mannen bestormde het politiebureau waar Rowland vast zat. Ze liepen te hoop tegen een grote groep blanken. In het gevecht dat vervolgens uitbrak werden schoten gelost en twaalf mensen verloren het leven, tien blanken en twee zwarten.

Het nieuws over het gevecht verspreidde zich snel. Diezelfde avond nog werd Greenwood bestormd. Vanuit privévliegtuigen zouden brandbommen op de wijk zijn gegooid. Zeker 35 woonblokken gingen in vlammen op, waardoor tienduizend mensen dakloos werden. De geschatte schade bedroeg omgerekend naar hedendaagse maatstaven (anno 2019) zeker 32 miljoen dollar. Een officiële onderzoekscommissie stelde het aantal doden vast op 36, maar waarschijnlijk ligt dit aantal veel hoger, mogelijk vielen er zelfs 300 doden. De Nationale Garde van Oklahoma greep in de ochtend van 2 juni in en maakte definitief een einde aan de rellen. Zeker drieduizend Afro-Amerikanen waren op dat moment de stad ontvlucht.

Nasleep

Op aandrang van de gouverneur van Oklahoma James Robertson werd er een Grand jury in het leven geroepen die onderzoek deed naar de verantwoordelijken van de rellen. Een geheel blanke jury oordeelde dat de rellen toe te schrijven waren aan de zwarte gemeenschap en gebrekkig overheidsingrijpen. Niemand werd vervolgd.

In de loop van de tijd raakten de rellen in de vergetelheid, hoewel er incidenteel aandacht voor was. Pas door een artikel in de Washington Post in 2015 nam de aandacht weer toe. De Republikeinse burgemeester George Bynum maakte bekend dat er een onderzoek zou komen naar de locatie van de massagraven.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.