Provinciaal verzetsmonument Limburg

Het Provinciaal verzetsmonument op de Cauberg bij Valkenburg is een gedachteniskapel ter ere van het Limburgs verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1][2]

Provinciaal verzetsmonument
KunstenaarJean Huysmans (kapel), Hubert Levigne (interieur)
Jaar1958
LocatieCauberg, Valkenburg
Hoogte358 cm
Breedte847 cm
Lengte775 cm
Portaal    Kunst & Cultuur

Achtergrond

In september 1944 werden op de Cauberg de KP'ers Sjeng Coenen en Joep Francotte gefusilleerd. Na de bevrijding werd op deze plek een houten kruis opgericht. In 1948 werd er een eenvoudig gedenkteken geplaatst van Belgisch hardsteen, gemaakt door Charles Eyck, met daarop de namen van beide mannen.[3] In 1954 besloot men op de Cauberg een provinciaal verzetsmonument op te richten. Het werd een open gedachteniskapel, waar nabestaanden hun dierbaren konden gedenken.[4][5] Het ontwerp voor de zeskantige kapel kwam van de Maastrichtse architect Jean Huysmans. Kunstenaar Hubert Levigne verzorgde de inrichting en de bronzen letters voor de naamwand. Voor de bouw van de kapel werd een plateau in de helling van de Cauberg gegraven. Het monument werd op 18 mei 1958 onthuld door Frans Houben, gouverneur van Limburg, en ingezegend door Antonius Hanssen, bisschop van Roermond. In 1959 werd naast de kapel een carillon geplaatst. De klokken dragen de namen van de schenkers en van omgekomen Limburgse verzetsmensen.

De aanvankelijk open kapel werd vanwege vernielingen eind jaren 80 voorzien van glaswanden (sinds eind jaren 90 van gehard glas).[1] In 2003 werden nieuwe plaquettes in de kapel geplaatst, met namen van Limburgse verzetsmensen die in 1958 nog niet bekend waren.

Beschrijving

Het oorlogsmonument is een zeskantige kapel onder een leistenen puntdak. De gesloten muren zijn opgetrokken in kolenzandsteen. De kapel opent zich naar een plateau aan de voorzijde, dat wordt overdekt door een luifel. Op de marmeren achterwand van de kapel is boven een altaar een Mariafiguur geplaatst. Tegen de zijwanden zijn in brons de namen van de overledenen aangebracht, onder de tekst

+ GEVALLEN LIMBURGERS IN HET VERZET 1940 - 1945 +

Naast de kapel is een bronzen carillon geplaatst, waarvan de klokken de namen dragen van de schenkers (Vincent - Simone)en omgekomen verzetsmannen: Leo Moonen, Jan Hendrikx, Sjeng Coenen, Joep Francotte, kapelaan Naus, Jo Lokerman, Johan Guelen, Cornelis Krans en Harry Tobben. Op elke klok staat een dichtregel van Willem K. Coumans, tezamen:

OVER DEZE DODEN NIETS DAN GOEDS:
ZIJ RUSTEN IN DE ZACHTE AARDE,
BEWAREN HUN STEMMEN IN MIJN LIED
EN ZIJN VAN VRIJHEID EN VERZET EEN TEKEN,
WANT ZONDER HEN BESTAAT DE MENS EENVOUDIG NIET.
DAAROM O MENSEN VAN DIT LAND
LAAT DIE WOORDEN NOOIT VERBLEKEN
EN LAAT TOEKOME ZIJN RIJK
EN WEES GETUIGE VAN MIJN ZINGEN
EN WEES DE MENS EEN MENS GELIJK

Galerij

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.