Prinses Beatrixlaan (Delft)

De Prinses Beatrixlaan in de stad Delft is de naam van de wegverbinding tussen Delft-Zuid en Rijswijk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Deze lokale en interlokale gebiedsontsluitingsweg sluit in het zuiden aan als T-splitsing op de N470. Vanaf de grens met de gemeente Rijswijk gaat de weg onder dezelfde naam verder richting Den Haag.

De Prinses Beatrixlaan

De weg werd in de tweede helft van de jaren 60 aangelegd als provinciale weg no. 15. Aanvankelijk heette de weg 'Provincialeweg', maar per 1 januari 2015 is de straatnaam gewijzigd in 'Prinses Beatrixlaan'. De weg wordt tegenwoordig niet meer beheerd door de provincie, en heeft dan ook geen wegnummer meer.

De maximumsnelheid is 70 km/uur, met uitzondering van de gelijkvloerse kruisingen waar een snelheid van maximaal 50 km/uur is toegestaan. Dit wordt gehandhaafd door flitspalen. De weg is in Delft voorzien van twee rijbanen met twee rijstroken per richting, gescheiden door een middenberm. De lengte van de weg is zo'n 3,5 kilometer.

Bewegwijzering anno 2008 vermeldt nog steeds het administratieve wegnummer SW15

Het noordelijke gedeelte tussen Delft en Rijswijk (op het grondgebied van de gemeente Rijswijk) waar de Prinses Beatrixlaan een aansluiting heeft op de autosnelweg A4 was enkelbaans zonder middenberm. In de spitsuren was dit deel een knelpunt mede door de nieuwe woonwijk RijswijkBuiten. Daarom is de weg in 2012-2014 ingericht als gebiedsontsluitingsweg en verbreed naar 2x2 rijstroken met aan beide zijde een vrijliggend tweezijdig brom- en fietspad.

Op de kruising met de Westlandseweg ligt in de middenberm een skatebaan.

De Prinses Beatrixlaan doorkruist 3 gemeenten (Delft, Rijswijk en Den Haag) en is met ruim 8 kilometer (in geografische naamligging) de langste laan van Nederland. De Laan van Meerdervoort is de langste laan van Nederland in 1 gemeente, Den Haag. Deze laan wordt in lengte opgeteld met de lengte van de Javastraat en Wassenaarseweg erbij, welke in feite nu afzonderlijke straten zijn.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.