Prins Hendrik Internaat

Het Prins Hendrik Internaat is het oudste schippersinternaat van Nederland. Het is gelegen in Vreeswijk, wat nu een wijk in de gemeente Nieuwegein is.

Voormalig onderkomen van het internaat aan de Prins Clausstraat.
Voormalige directeurswoning.

Geschiedenis

Op 23 januari 1911 werd er door de protestantse kerk in Vreeswijk een vereniging opgericht. Deze vereniging heette De Vereeniging tot stichting en instandhouding van een school met den Bijbel voor Schipperskinderen. Deze vereniging wilde ervoor zorgen dat schipperskinderen naar een school konden gaan waar ze goed onderwijs konden krijgen en christelijk worden opgevoed. In 1913 kocht de vereniging daarom in Vreeswijk een stuk grond. Omdat de schipperskinderen niet zomaar naar huis konden gaan, moest er een internaat voor deze kinderen komen. Daaruit volgde het besluit om een internaat en een school voor deze kinderen te bouwen. De architect M.E. Kuiler maakte het ontwerp.

Op 28 augustus 1915 werd het Prins Hendrik Internaat geopend. Er zijn op dat moment 94 leerlingen. De leerlingen krijgen naast de gewone vakken ook specifieke vakken die ze kunnen gebruiken als ze zelf later ook gaan varen. Zo krijgen de jongens les over het schippersbedrijf en de meisjes krijgen nuttig handwerken.

Omdat de school explosief groeit wordt er in 1983 gestart met de bouw van een geheel nieuw schippersinternaat, iets ten noorden van Vreeswijk. Ook komt er een nieuwe school, die los staat van het internaat, waar ook "gewone" kinderen les krijgen.

Indeling van de groepen

Vroeger waren er vier soorten groepen. Ten eerste werd er onderscheid gemaakt in geslacht. Ten tweede wordt er gekeken naar leeftijd: de groep 6 t/m 12 jaar, ook wel BO genoemd, en de groep 13 t/m 16 jaar, de zogenoemde VO. Boven de 16 jaar moesten de meeste van de schippersjongeren bij de ouders aan boord komen om het beroep verder te leren.

Tegenwoordig worden de jongens en meisjes gezamenlijk op groepen ingedeeld. Er bestaat op sommige schippersinternaten nog het onderscheid in BO en VO, maar dit is op andere schippersinternaten samengevoegd tot de zogenoemde 'verticale groep' die bedoeld is voor de 6- t/m 16-jarigen. Tegenwoordig zijn er ook IKB/BKB-groepen (interne/begeleide kamer bewoning). Dit zijn kleine groepen jongeren, tussen de 16 en 18 jaar, die van de VO of verticale groep komen en die onder begeleiding van mentoren/leiding leren koken en de leefruimte schoon te houden.

Heden

Omdat het oude Prins Hendrik Internaat leeg kwam, en lange tijd leeg bleef, verpauperde het gebouw. In 1995 werd er daarom besloten om er appartementen in te maken en kunstateliers. Na een grondige verbouwing is eind jaren negentig het voormalige onderkomen van het internaat opnieuw geopend. Woningbouworganisatie Mitros is de nieuwe beheerder van 18 appartementen en 6 bedrijfsruimtes.

In 2005 is ook de verdere ontwikkeling van de regio afgerond, dit als onderdeel van het nieuwbouwproject Nieuw-Vreeswijk. Het gebouw is inmiddels volledig omgeven door woningen.

Het gebouw is een monument en is een gezichtsbepalend gebouw voor dit deel van Vreeswijk. Ook is het een herinnering aan de tijd dat Vreeswijk nog een belangrijk schippersdorp was.

Zie ook


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.