Port-du-Salut

De Port-du-Salut is een Franse kaas die ook onder de namen Port salut, Entrammes en trappistenkaas bekendstaat. In eerste instantie is de Port-du-Salut ontwikkeld door de cisterciënzer monniken van de Abdij Notre-Dame du Port-du-Salut in Port-Ringeard, Entrammes (tussen Laval en Angers) aan de rivier Mayenne in het departement Mayenne in Pays de la Loire. De Franse Revolutie in 1789 maakte dat de monniken van de abdij Frankrijk uit vluchtten naar Zwitserland. Onder leiding van de abt Dom Augustin de Lestrange leerden zij kaas maken om in hun levensonderhoud te voorzien. In 1815 konden ze terugkeren, maar bleven ze kaas maken. De kaas werd zeer populair, in 1873 verkochten ze de verkooprechten aan een Parijse kaashandelaar, en al in 1874 deponeerden ze het Port Salut handelsmerk. Tegenwoordig wordt de kaas niet meer door de monniken gemaakt, zij verkochten hun kennis en rechten aan Le Groupe Bel in 1959. De kaas wordt zelfs niet meer in Mayenne gemaakt, maar in een fabriek aan de Duitse grens.

Port-du-Salut
HerkomstMayenne
Vetgehalte45
Vormcilindrisch
Gewicht2 kg
Typegewassen korstkaas
Oorsprongvolle koemelk
Portaal    Eten en drinken

De huidige Port salut is ook niet de gewassen korstkaas van weleer. Wel zijn er andere trappistenkazen die in de oude traditie gemaakt worden, zoals de Tamié, de Trappiste de Belval, de Pont-l'Évêque en de Campénéac

Eigenlijk zouden alleen de traditioneel gemaakte kazen het merk “Port-du-Salut” mogen dragen, en de industrieel gemaakte, Saint-Paulin-achtige kazen zouden “Port salut” zijn, maar het onderscheid wordt niet strikt gehanteerd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.