Poolklimaat

Het poolklimaat of arctische klimaat is het E-klimaat in de klimaatclassificatie van Köppen.

Gebieden met een poolklimaat (E)
Antarctica (EF)
Toendra in Noord-Canada (ET)

Kenmerken

's Winters komt de zon helemaal niet op rond de polen. Dit heet de poolnacht. Het is er dag en nacht donker en op sommige plaatsen kan het wel 60 graden vriezen. In de zomer blijft de zon daarentegen dag en nacht schijnen. Dit heet de pooldag. In het binnenland van Groenland en op Antarctica heerst een poolklimaat, op de eilanden van Canada en noord Rusland heerst een toendraklimaat. Het poolklimaat komt buiten de poolgebieden ook voor boven de boomgrens in de hooggebergten.

De gemiddelde temperatuur in de warmste maand ligt tussen de 0 en de 10 graden Celsius. Er ligt eeuwige sneeuw.

Vegetatie

In gebieden met een poolklimaat groeien alleen maar mossen, doordat de wintertemperatuur er extreem laag is. Omdat het 's winters zo extreem koud is en de zomer maar kort duurt ontdooit in de zomer alleen de bovenste laag van de aarde, de rest blijft bevroren. Hierdoor kunnen er vrijwel geen planten groeien maar het is wel waar dat er panten zijn

Verschil tussen noord en zuidpool

De Noordpool en de Zuidpool liggen op het topje en het puntje van de aardbol. Ze hebben veel dingen gemeen: het is erg koud, er ligt heel veel sneeuw en ijs en het leven is er totaal anders dan bij ons.

De Noordpool zelf is niks meer dan een bevroren water van de Noordelijke IJszee. Dit is de koudste zee ter wereld. Op de Zuidpool ligt ook ijs, maar daaronder ligt een heel groot stuk land : Antarctica.

Op de Noordpool wonen ijsberen. Op de Zuidpolen is het veel te koud voor dieren en ook voor mensen. Toch wonen daar nog pinguïns, zeehonden, walvissen en een paar vogelsoorten.

Op de Noordpool is het in de winter dag en nacht donker. En in de zomer is het juist altijd licht. Dat geldt ook op de Zuidpool. Maar als het op de Noordpool zomer is, is het op de Zuidpool winter en andersom. In gebieden met een poolklimaat groeien alleen maar mossen, doordat de wintertemperatuur er extreem laag is. Omdat het 's winters zo extreem koud is en de zomer maar kort duurt ontdooit in de zomer alleen de bovenste laag van de aarde, de rest blijft bevroren. Hierdoor kunnen er vrijwel geen planten groeien. Verdere onderverdeling volgens Köppen

Verdere onderverdeling volgens Köppen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.