Planking (fitnessoefening)

Planking of planken is een statische fitnessoefening om de rompstabiliteit te trainen. Hierbij gebruikt men de armen om het lichaam gestrekt van de grond af te houden, met de armen langs het lichaam steunend op de grond.

De oorspronkelijke plankhouding (met gestrekte armen)

Varianten

Buiten de veelvoorkomende plankhoudingen met gestrekte of gebogen armen, bestaan er nog veel andere varianten van deze houding. Je kunt bijvoorbeeld een zijdelingse plank doen, waarbij je je hele lichaam maar met een hand omhoog houdt.

Zo is er bijvoorbeeld:[1]

  • standaard plank: gestrekt lichaam, armen gestrekt
  • elleboog plank: gestrekt lichaam, maar armen gebogen
  • plank met wijde benen: benen uit elkaar, in plaats van naast elkaar
  • zijdelingse elleboog plank: lichaam gestrekt op zijn zij, arm gebogen
  • superman plank: beide armen en benen gestrekt in de lucht, buik en beenspieren op grond

De plank is ook makkelijk te combineren met andere fitness- en yogaoefening zoals crunches, leg raises, downward dog enz. Om de plankhouding te combineren met bijvoorbeeld crunches plooi je één been en beweeg je deze naar je hoofd toe.

Spieropbouw

De plank is een van de populairste workout oefeningen omdat hij makkelijk uit te voeren is en daarbij veel spieren traint. De spieren die het meest worden belast zijn de rugstrekker, de rechte buikspier en de dwarse buikspier. Ook de grote bilspieren en spieren van de schouders worden gebruikt bij deze oefening.

Wereldrecord

In 2020 zette de toen 62-jarige Amerikaan George Hood[2] het wereldrecord op 8:15:15 uur[3], hij gebruikte daarvoor de elleboog plank. Hij steunde daarbij op zijn tenen en ellebogen.[4]

Internetmeme

In 2011 ontstond hierrond een internetmeme waarbij mensen zich op allerhande locaties al "plankend" lieten fotograferen en deze foto dan via sociaalnetwerksites verspreiden. Het zijn juist die foto's op lastige plekken, op bekende locaties of tijdens belangrijke gebeurtenissen die populair zijn.

Zie de categorie Planking van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.