Klokkengieterij Petit & Fritsen

Klokkengieterij Petit & Fritsen, voluit Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen b.v. geheten, is een voormalige klokkengieterij te Aarle-Rixtel.

Het monumentale pand van de Klokkengieterij te Aarle-Rixtel

Geschiedenis

De familie Petit kwam in 1690 naar Nederland. Toen vestigde Nicolas Julien, telg uit een klokkenmakersfamilie, zich in Weert. Zijn dochter Maria huwde met Jean Petit. Nadat Maria stierf in 1703, kwamen haar kinderen naar Weert en leerden daar het klokkenmakersvak. Omstreeks 1787 verhuisden de Petits naar Aarle-Rixtel. Isaac Fritsen was gehuwd met Aldegonda Petit. Nadat de laatste Petit in 1815 met klokkengieten was gestopt, nam Isaac het bedrijf over, en kreeg het de naam Petit & Fritsen.

De klokkengieterij stamt officieel uit 1660 en is daarmee een van de oudste familiebedrijven van Nederland. Vermoedelijk is het bedrijf echter nog veel ouder dan bovengenoemde datum.

Sedert 1907 is het bedrijf in het huidige pand gevestigd. De smeltoven heeft monumentenstatus.

Op 24 februari 2014 meldde het Brabants Dagblad dat de bedrijven Petit & Fritsen en Eijsbouts zojuist samen hadden bekendgemaakt dat Eijsbouts de activiteiten van Petit & Fritsen overneemt. Als reden werd daarbij genoemd dat Petit & Fritsen met een opvolgingsvraagstuk kampte. Van de 16 werknemers van Petit & Fritsen kunnen er 9 aan de slag bij Eijsbouts.

Producten

Het bedrijf maakte de volgende producten:

  • Luidklokken. Van bijzondere betekenis zijn de klokken die worden gegoten voor de Russisch-orthodoxe kerk. Na de perestrojka ontstond er een grote vraag naar deze speciale klokken, die zvonklokken worden genoemd. Anders dan in het westen gebruikelijk, wordt hierbij de klepel via een touw met de hand bediend.
  • Beiaarden die hetzij via het handklavier, dan wel via de carilloncomputer bespeeld kunnen worden. Een zeer groot carillon bevindt zich te Hyechung in Zuid-Korea, het bestaat uit 77 klokken met een totaal gewicht van 40.000 kg. Het kleinste carillon is te vinden in Barneveld, waar 44 klokken opgehangen zijn in een ruimte van 2 m³.
  • Automatische klokkenspelen of chimes. Dit zijn kleine klokkenspelen die over het algemeen geen dynamiek (verschil tussen hard en zacht) kennen. Het bedrijf heeft een aanslaggevoelige hamer ontwikkeld die dynamiek wél mogelijk maakt.
  • Torenuurwerken.
  • Figuuromlopen. Dit betreft installaties die op gezette tijden bewegende figuurtjes, zoals ruitertjes en dergelijke, doen verschijnen.

Zie ook

Zie de categorie Klokkengieterij Petit & Fritsen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.