Peberholm

Peberholm ("Pepereiland") is een klein kunstmatig eiland gelegen in het Deense deel van de Sont. Het eilandje is aangelegd vanwege de bouw van de Sontbrug, die sinds 2000 Denemarken met Zweden verbindt. Het ligt vlak bij een ander klein, natuurlijk eiland dat Saltholm ("Zouteiland") heet. De naam Peberholm is gekozen om de twee eilanden op een enigszins ludieke wijze aan elkaar te binden.

Sontbrug gezien vanaf de Deense kant. Rechts ligt het kunstmatige eiland Peberholm, links ligt het natuurlijke eiland Saltholm.

Redenen voor de aanleg

De voornaamste reden voor de aanleg van Peberholm vormt de in 2000 gereedgekomen Sontbrug, die sindsdien een weg- en spoorverbinding tussen Denemarken en Zweden vormt. Deze verbinding bestaat vanwege meerdere redenen (nabijgelegen luchthaven Kastrup, zwaar scheepsverkeer) niet alleen uit een brug, maar ook deels uit een tunnel. Bij de overgang van brug naar tunnel moest het wateroppervlak gesneden worden waardoor een eiland vereist was.

Een andere, minder belangrijke reden voor de aanleg was het in stand houden van de waterstromingen. De brugpijlers hinderen de vrije waterdoorstroming enigszins, en om de stroming toch ongewijzigd doorgang te verlenen moest de zeebodem recht onder de brug dieper worden uitgegraven. Het uitgegraven materiaal werd gebruikt voor de aanleg van Peberholm. Omdat de zee ter plekke heel ondiep was en men een grote hoeveelheid materiaal kwijt moest, is ervoor gekozen om het eiland wel 4 kilometer lang te maken.

Aangelegd om de ecologie van Saltholm te beschermen

Uitzicht vanaf het noordwesten

In het originele plan voor de Sontbrug was het de bedoeling om het vlakbijgelegen eiland Saltholm te gebruiken als plek waar de brug in de tunnel overgaat. Dit plan is echter niet doorgegaan omdat de aanleg van een vierbaans autoweg en een spoorverbinding op Saltholm een te grote invloed zouden hebben op de ecologie van het eiland. Daarna werd er besloten om juist ten zuiden van Saltholm dan maar een kunstmatig eiland aan te leggen. Op die plek zou de aanleg van het eiland de waterstromingen in de Sont niet verstoren.

Peberholm wordt voor een kunstmatig eiland heel strikt beschermd. Slechts eenmaal per jaar mogen biologen de delen van het eiland bezoeken die buiten de snelweg gelegen zijn. Het eiland kan ook opgevat worden als een biologisch experiment. Men hoopt dat de natuur het eiland langzaam in bezit neemt zodat er een heel eigen ecosysteem ontstaat, zonder invloed van mensen. In juni 2007 werden er door wetenschappers al 454 verschillende plantensoorten op het eiland aangetroffen.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Peberholm op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.