Paul von Winterfeld

Paul von Winterfeld (20 augustus 1872, Tynwałd - 4 april 1905, Belzig) was naast de oudere Wilhelm Meyer (bijgenaamd "aus Speyer") en Ludwig Traube een van de stichters der middeleeuws Latijnse filologie en medewerker van de Monumenta Germaniae Historica.

Zijn voornaamste onderzoeksgebied was de Latijnse poëzie in de middeleeuwen, waaronder de uitgave van de werken van Hroswitha van Gandersheim, met hetwelk hij zich sinds december 1890 bezighield.

Leven

Na zijn eindexamen te hebben afgelegd in Köslin, begon hij in 1890 aan zijn hogere studies in Berlijn. Hij volgde de colleges middeleeuwse geschiedenis bij Wilhelm Wattenbach en klassieke filologie bij Vahlen, die Winterfeld in 1891 in het filologische seminarie opnam, dat in 1812 door August Boeckh was opgericht geworden en tot de interpretatie en disputatie (wetenschappelijk twistgesprek) van en over klassieke auteurs en de oefening in de formulering van Latijnse verhandelingen diende en waar deswege slechts in het Latijn werd gediscussieerd. In 1895 volgde de promotie, in 1899 de habilitatie als privaatdocent voor klassieke filologie. In 1904 tot buitengewoon hoogleraar van de Berlijnse Universiteit aangesteld, stierf de onderzoeker reeds in 1905 aan een longaandoening in het sanatorium Belzig.

Zijn pogingen om met Agnes Miegel, door wiens gedichten hij zeer onder de indruk was geraakt, in contact te treden, bleven vruchtloos, toch had hij haar en Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff bij testament als zijn erfgenamen aangeduid. Beiden verzaakten echter hieraan ten gunste van de zuster van Winterfeld en de bibliotheek van de geleerde werd verkocht en geraakte verspreid.

Werken

  • P. von Winterfeld - H. Reich (edd.), Deutsche Dichter des lateinischen Mittelalters in deutschen Versen, München, 1913. (Google/MGH-Bibliothek[dode link]; met biografie van de auteur; PDF; 6,4 MB).
  • P. von Winterfeld, Von Horaz bis Hrotsvith von Gandersheim, Hildesheim - Zürich, 1996. ISBN 3615001486 (verzameling van zijn artikels).

Referenties & verder lezen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.