Paul de Smet de Naeyerplein

Het Paul de Smet de Naeyerplein is een plein in het Miljoenenkwartier op de wijk Sint-Pietersaalst in de Belgische stad Gent. Het werd genoemd naar de voormalige Belgische eerste minister Paul de Smet de Naeyer (1843-1913). Van naam is het een plein, van uitzicht een park.

Beeldengroep Ros Beiaard.

Het park ligt verscholen tussen twee drukke verkeersaders (de Kortrijksesteenweg en de Krijgslaan) en is als rustige speel- en wandelruimte erg in trek bij buurtbewoners en passanten, de omliggende scholen en jeugdbewegingen uit de wijk. Het voorlaatste weekend van augustus maakt ook de vzw Koninklijke Dekenij Sint-Pieters-Buiten gebruik van het park voor haar jaarlijks Dekenijfeest[1].

Wereldtentoonstelling

In dezelfde omgeving vond de Wereldtentoonstelling van 1913 plaats. Paul de Smet de Naeyer was trouwens de erevoorzitter van het uitvoerend comité van die tentoonstelling. Na de afbraak werd het terrein verkaveld en volgens een strak patroon aangelegd. Het huidige Paul de Smet de Naeyerplein werd voorbehouden voor de bouw van villa's. Gezien de grootte van de villa's werd de omgeving al vlug het Miljoenenkwartier genoemd.

Het Paul de Smet de Naeyer-park dateert uit 1926 en bestaat tegenwoordig uit 3 afzonderlijke groenzones. In januari 2019 maakte Stad Gent haar voornemen bekend om, door het uitbreken van ca. 1500m² asfaltvlakte aan beide zijden van de Congreslaan, van de drie losse groenzones één aaneensluitend park te maken van in totaal bijna 7 voetbalvelden groot.[2] [3]

Standbeelden in het Paul de Smet de Naeyer-park

Ros Beyaert en de Vier Heemskinderen Gent Expo1913

Het met gras begroeide plein is omgeven door bomen, een ringweg en villa's in de meest uiteenlopende stijlen, gaande van klassiek over art deco, kubistisch tot modernistisch. In het park staan ook 3 standbeelden:

Tijdens WOI wilden de Duitsers alle bronzen beelden van het toenmalige park voor hun wapenindustrie in beslag nemen. Gezien de omvang en gewicht is het Ros Beiaard blijven staan op de plek waar het tijdens de wereldtentoonstelling stond in 1913.

Literatuur

  • Wijnsouw, J., Sterckx, M., Een machtige veropenbaring der jeugdige Gentsche kunst: publieke kunst in het kader van de Gentse Wereldtentoonstelling van 1913, 2012, in: Handelingen van de Maatschappij Voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Vol. 66, blzn. 205-229 : https://ojs.ugent.be/hmgog/article/download/1097/1117/

Referenties

Zie de categorie Paul de Smet de Naeyerpark (Ghent) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.