Patisserie Holtkamp

Patisserie Holtkamp is een banketbakker die sinds 1969 is gevestigd aan de Vijzelgracht. Het familiebedrijf werd in 1886 door George van Nie opgericht onder de naam Van Nie. In 1969 namen Cees en Petra Holtkamp de winkel over. Sinds 2002 heeft hun dochter Angela de dagelijkse leiding over het bedrijf. Het winkelpand is door de gemeente Amsterdam aangemerkt als gemeentelijk monument.[1] Het is voorzien van een houten puilijst in de stijl van de Amsterdamse School.

Holtkamp
Het pand in 1964, tweede van links, met zonnescherm
EigendomPrivate onderneming
Oprichting1886
Oprichter(s)George van Nie
EigenaarFamilie Holtkamp
SleutelfigurenCees en Petra Holtkamp
LandNederland
HoofdkantoorVijzelgracht 15, Amsterdam
Websitepatisserieholtkamp.nl
Portaal    Economie

Geschiedenis

In 1885 liet George van Nie het pand aan de Vijzelgracht 15 verbouwen, er kwam een extra verdieping op en de voorgevel werd ook aangepast. Op 23 februari 1886 opende Van Nie een banketbakkerszaak. In 1921 nam zijn zoon George junior de winkel over, hij liet in 1928 het interieur moderniseren. In 1946 overleed Van Nie junior waardoor de zaak overging naar zijn weduwe Marie. Zij verkocht de zaak in 1954 aan Hans Ahlers, hij koos er echter voor om de zaak bij de oude naam te houden. In 1969 ging de winkel over op Cees en Petra Holtkamp, zij kozen ervoor om de zaak wel van naam te veranderen. Op 7 augustus 1969 werd de winkel geopend. De overname werd gefinancierd met een lening van ƒ10.000.[2] In 2002 deden Cees en zijn vrouw Petra de winkel over aan hun dochter, zij liet de winkel in 2004 ook restaureren.[3]

Interieur

In de winkel bevindt zich nog de originele handlift waarin bestelde artikelen van de bakkerij naar de winkel getransporteerd worden. Het interieur van de 16m² grote winkel is in de stijl van de Art deco en in 1928 ontworpen door Piet Kramer. De nieuwe winkel werd toen gefotografeerd voor het kunsttijdschrift Wendingen.[4] Kramers zoon heeft tijdens de restauratie van de winkel in 2002 adviezen uitgebracht.[5] De winkel heeft een tegelvloer van lichtblauwe en okergele tegels met zwarte en grijze accenten. De wandvitrines zijn van eiken- en palissanderhout ingelegd met coromandel. Naast de vitrines hangen met stof beklede panelen. Boven de vitrines zijn art deco decoraties aangebracht, het is niet zeker of die van de hand van Pieter den Besten of van Jaap Gidding zijn. De ramen in de deuren en de bovenlichten zijn van glas in lood.

Bij de restauratie werden nieuwe losse vitrines toegevoegd, deze zijn door Wim Quist ontworpen. In deze kasten staan de chocolaterie en taarten uitgestald.

De bakkerij zelf beslaat niet alleen de kelder van het pand Vijzelgracht 15, maar ook van Vijzelgracht 17 en Noorderstraat 7.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.