Nationale Vergadering (Libanon)

De Nationale Vergadering van Libanon (Arabisch: مجلس النواب Majlis an-Nuwwab[1], Frans: Assemblée Nationale Libanaise) is het eenkamerparlement van Libanon.

Parlementsgebouw van Libanon aan de Place d'Étoile
Politiek in Libanon

Wapen van Libanon

Politiek in Libanon



Portaal   Politiek

De Nationale Vergadering bestaat uit 128 leden die voor een termijn van vier jaar worden gekozen. Volwassen Libanezen hebben kiesrecht en brengen hun stem uit op de kandidaat van keuze in hun kieskring. Alle zetels zijn gereserveerd voor de grotere religieuze minderheden van Libanon. Tot 1989 telde de Nationale Vergadering 99 zetels en hadden de christenen recht op de meeste zetels (54), de moslims hadden, ofschoon zij waarschijnlijk sinds de jaren 60 de meerderheid van de bevolking uitmaakten, recht op 45 zetels. Aan het einde van de Libanese burgeroorlog werd in 1989 het Akkoord van Taif gesloten, waarna het zetelaantal van de Nationale Vergadering werd verhoogd naar 128 en de christenen en de moslims ieder 64 zetels kregen in het parlement.

Bevoegdheden

Het parlement kiest de president en moet het kabinet goedkeuren. De president moet met tweederdemeerderheid worden gekozen. Ofschoon de premier door de president wordt benoemd, moeten hij en de andere ministers het vertrouwen van het parlement krijgen. Andere belangrijke bevoegdheden van de Nationale Vergadering zijn het goedkeuren van wetten en uitgaven.

Voorzitter

De voorzitter van de Nationale Vergadering wordt voor een termijn van vier jaar gekozen (en kan herkozen worden). Hij moet een sjiiet zijn. De voorzitter maakt deel uit van het zogenaamde "driemanschap" (president, premier, parlementsvoorzitter) die in feite de staatsmacht in handen hebben. De voorzitter van de Nationale Vergadering bezit uitgebreide bevoegdheden en kan over iedere wet zijn veto uitspreken. De huidige voorzitter van de Nationale Vergadering is (sinds 1992) Habih Berri.

Zetelverdeling naar godsdienst

GodsdienstZetels
1943-1989
Zetels
1989-heden
Maronieten3034
Grieks-orthodoxen1114
Grieks-katholieken68
Armeens-Orthodoxen45
Armeens-katholieken11
Protestanten11
Andere christenen11
Totaal aantal christenen5464
Soennieten2027
Sjiieten1927
Druzen68
Alawieten02
Totaal aantal Moslims4564

Zetelverdeling na de verkiezingen van 2005

Verwijzing

  1. [letterlijke vertaling: Kamer van Afgevaardigden]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.