Parkeerautomaat

Een parkeerautomaat is een verkoopautomaat die op straat of in een parkeergarage staat waar men parkeerbelasting moet betalen om te parkeren. Een parkeerautomaat is niet hetzelfde als een parkeermeter. Een parkeermeter is vaak ouder.

Parkeerautomaat in Rotterdam
Parkeerautomaat: geld of chip

Systemen

In het algemeen geeft een parkeerautomaat een ticket dat zichtbaar onder de voorruit moet worden geplaatst. Dit is meestal het geval bij straatparkeren. Er bestaan ook automaten met vaknummers die moeten worden ingetoetst en zonder ticket werken. Bij parkeergarages geven de automaten na betaling een uitrijkaart om de slagboom bij de uitgang te openen. Langs de straat worden in sterk afnemende mate nog parkeermeters toegepast.

Tarieven

Parkeerbelasting wordt betaald aan de gemeente waar men parkeert en niet aan de Rijksoverheid, het parkeergeld komt daarmee niet in de staatskas terecht maar in de gemeentekas. De hoogte van parkeerbelasting wordt bepaald door de gemeente en verschilt dan ook per gemeente. Binnen een gemeente zelf kunnen ook weer verschillende tarieven gelden, afhankelijk van het gebied. Meestal hangt de hoogte van het tarief af van de drukte in de verschillende parkeergebieden. Hoe groter de vraag naar een parkeerplaats, hoe hoger het tarief. Op de tariefkaart, een sticker op de parkeerautomaat, kunnen de parkeertijden en bijbehorende tarieven worden gevonden.

Betaling

Bij sommige parkeerautomaten kan niet meer met muntgeld worden betaald. Voordeel is dat deze automaten niet door dieven geleegd kunnen worden, de automaten bevatten immers geen geld. Soms kan betaald worden met een creditcard of een andere betaalkaart. In een toenemend aantal gemeenten kan worden gekozen om te betalen met behulp van de mobiele telefoon, het zogenoemde sms-parkeren of door middel van aan- en afmelden via internet of via de telefoon. Hiervoor wordt op de parkeerautomaat een zonenummer vermeld dat hierbij dient te worden doorgegeven. Door bij de aanvang van het parkeren aan te melden en bij vertrek af te melden voorkomt de parkeerder dat er te veel betaald wordt. Bij aanmelding voor sms-parkeren of mobiel parkeren ontvangt men dan een pasje dat in de voorruit dient te worden geplaatst. Dit kan op afstand worden uitgelezen met een scanauto om te controleren of er is betaald. Wie niet heeft betaald krijgt dan achteraf een boete opgestuurd. Als men vooraf betaalt kan men de vertrektijd niet precies inschatten, en moet men ruim voldoende betalen. Sommige gemeenten geven abonnementen uit voor betaalde parkeerterreinen. Daarbij krijgt de parkeerder een korting op het geldend parkeertarief.

Parkeerbelasting is een belasting die wordt geheven door een gemeente. Betaalt iemand te weinig dan krijgt hij geen boete van het CJIB maar een naheffing via de gemeente. Als een parkeerautomaat niet werkt dan moet de parkeerder een andere automaat zoeken en anders niet parkeren. Doet hij dat wel, dan kan er een naheffing volgen. Wanneer geconstateerd wordt dat geen of onvoldoende belasting is betaald dan wordt door een parkeercontroleur een naheffingsaanslag opgelegd. De hoogte van de naheffing kan per gemeente verschillen. Deze is namelijk gebaseerd op het uurtarief geldend op de locatie waarvoor de naheffing is opgelegd. Naast dit uurtarief worden kosten voor de naheffing in rekening gebracht. Voor 2012 bedragen deze € 54,00. Deze kosten worden jaarlijks aangepast op basis van het prijsindexcijfer. (2011: € 52,00)

Om de betaling zeker te stellen kan de gemeente een wielklem aanbrengen. Het gebruik van de wielklem neemt af.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.