Pale Blue Dot

Pale Blue Dot is een foto genomen door de ruimtesonde Voyager 1 van de aarde op een recordafstand van 40 AU (6 miljard kilometer). De foto werd op 14 februari 1990 gemaakt als onderdeel van een “familieportret” van de planeten in ons zonnestelsel. Het toont aan hoe klein de Aarde (0,12 pixels op de foto) is tegenover de uitgestrektheid van het heelal.

De Aarde (gezien vanaf 6 miljard kilometer) is een klein blauw puntje (rechts op de foto ongeveer halverwege de bruine band) in de duisternis van het uitgestrekte heelal. De gekleurde banden op de foto zijn verstrooiingen van het zonlicht in de lens, als gevolg van de relatieve nabijheid van de Zon bij de Aarde.

Hoewel Voyager 1 zijn primaire opdracht voltooid had en onderweg was ons zonnestelsel te verlaten, werd (op vraag van Carl Sagan) door NASA de camera gedraaid om een foto te nemen van de aarde met de grote uitgestrektheid van het heelal als achtergrond.

De naam van de foto werd in 1994 door Sagan gebruikt als titel van zijn boek Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space.

Hij werd ook wel de beroemdste foto van die tijd genoemd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.