Palacio de Cibeles

Het Palacio de Cibeles, voorheen Palacio de Comunicaciones ("Paleis van de Communicatie") geheten, is het gemeentehuis in de Spaanse hoofdstad Madrid, gelegen aan het plein Plaza de Cibeles. Het is het voormalige hoofdpostkantoor van de stad. Het enorme gebouw is een bekend symbool van de stad Madrid. Het wordt vanwege zijn felwitte uiterlijk en de vele torentjes vaak gekscherend met een enorme suikertaart of bruiloftstaart vergeleken. Het gebouw kreeg in 1993 monumentstatus als Bien de Interés Cultural.

Palacio de Comunicaciones
Het Palacio de Comunicaciones in 2012
Status en tijdlijn
Oorspr. functiepostkantoor
Start bouw1907
Bouw gereed1909
Opening1909
Verbouwing2007
Bouwinfo
ArchitectAntonio Palacios, Joaquín Otamendi Machimbarrena
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde
Het gehele ensemble op de Plaza de Cibeles inclusief Fuente de Cibeles (fontein) en het Palacio de Cibeles, nu het Palacio de Comunicaciones in Madrid (2016)

Het werd ontwerpen door Antonio Palacios en Joaquín Otamendi voor de huisvesting van de Sociedad de Correos y Telégrafos de España, de Spaanse post- en telegrafiemaatschappij. Het ontwerp van het gebouw is geïnspireerd op neogotische elementen, maar men vindt ook de invloed van beroemde architecten als Gustave Eiffel en Otto Wagner terug in het gebouw.

Het Palacio de Comunicaciones werd gebouwd tussen 1907 en 1909 en werd in dat jaar ingehuldigd door koning Alphons XIII en koningin Victoria Eugénie. Toen de gemeentelijke diensten van Madrid in 2007 hun intrek namen in het gebouw, werd het gebouw gerenoveerd en werd er een grote glazen koepel aangebracht om te binnenplaats te overkappen.

Er wordt gezegd dat toen Leon Trotski in de jaren 1930 Madrid bezocht, aan het begin van zijn ballingschap, hij zo onder de indruk was van het gebouw dat hij het Nuestra Señora de las Comunicaciones (Onze-lieve-Vrouwe van de Communicatie) noemde.

Zie de categorie Palacio de Comunicaciones van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.