Ouderen Politiek Actief

Ouderen Politiek Actief (OPA) is een Nederlandse politieke beweging.

De beweging werd op 15 september 2013 in Amsterdam door onder meer Dick Schouw, Hetty Jense en Olaf Tulen opgericht met als doel 'de ouderen in Nederland te bewegen zich in politiek opzicht actief en vooraanstaand te manifesteren'[1] en richt zich vooralsnog op de gemeentelijke politiek. De oprichtingsvergadering vond plaats in de woning van PvdA-gemeenteraadslid Luud Schimmelpennink, die daarop uit zijn partij werd gezet.[2]

Geschiedenis

Het initiatief voor de beweging was op gang gekomen nadat de landelijk opererende ouderenpartij 50PLUS had besloten om niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Diverse initiatiefnemers waren ook actief voor 50PLUS, zo was voorzitter Schouw onder meer campagneleider voor deze partij bij de parlementsverkiezingen van 2012.[3] Bij de oprichting waren er vier lokale partijen bij OPA aangesloten, te weten in de vier grootste steden van Nederland.

Toenmalig partijleider Henk Krol van 50PLUS zei daags na de oprichting van OPA het initiatief toe te juichen.[4] OPA-oprichter Schouw werd echter op 20 september 2013, buiten medeweten van Krol, uit 50PLUS gezet.[5] De kwestie bleek haar oorsprong te vinden in het ontstaan van OPA[6] en leidde tot verdeeldheid binnen 50PLUS[7] en later in het omzetten van het royement in een schorsing. In november 2013 werd de schorsing ook teruggedraaid.[8]

Gemeenteraden

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 deed Ouderen Politiek Actief in 41 gemeenten mee onder verschillende namen. In totaal werden er 25 zetels behaald, in 18 gemeenten. Het meeste succes werd geboekt in Albrandswaard; hier haalde de beweging drie raadszetels. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 november 2014 behaalde de beweging in Oss zetels, waardoor OPA nu in 19 gemeenten vertegenwoordigd is met 29 raadszetels. In Albrandswaard en Landgraaf maakte men deel uit van de coalitie, maar in Albrandswaard viel het college toen de OPA-fractie haar steun voor de wethouder introk en onder een andere naam verderging. OPA bestaat sindsdien niet meer in deze gemeente. De OPA beweging in Alkmaar is geen ouderenpartij maar staat voor Onafhankelijke Partij Alkmaar. Deze OPA heeft getracht de landelijke OPA voor ouderen een voet dwars te zitten qua naamgeving maar de rechter vond dat beiden naast elkaar konden voortbestaan omdat Ouderen Politiek Actief een landelijke beweging is en de Onafhankelijke Partij Alkmaar een lokale groepering in Alkmaar waar de landelijke OPA niet actief is.

Beweging

OPA is van mening dat ouderen te vaak gepasseerd worden vanwege hun leeftijd en wil daarom op lokaal niveau leeftijdsdiscriminatie tegengaan.[9] Lokale politieke partijen kunnen zich, onder een eigen naam, aansluiten bij de beweging.

Ook al richt OPA zich op de gemeentepolitiek, de naam van de beweging is door de Kiesraad ingeschreven in het register van aanduidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen, en de initiatiefnemers sluiten niet uit op termijn de landelijke politiek in te gaan.

Het secretariaat van Ouderen Politiek Actief is gevestigd in 's-Hertogenbosch.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.