Ouderbijdrage

De ouderbijdrage is in Nederland een vrijwillige bijdrage van ouders van schoolgaande kinderen in bepaalde kosten die een school maakt. Deze bijdrage is vrijwillig, ouders zijn dus niet verplicht deze te betalen, en de hoogte van het bedrag wordt bepaald door de medezeggenschapsraad. De afspraken over de ouderbijdrage worden vastgelegd in een overeenkomst tussen de ouder(s) en de school.

De ouderbijdrage is niet bedoeld voor het bekostigen van lesmateriaal (zoals boeken), maar voor aanvullende activiteiten zoals schoolreisjes en excursies. Als ouders ervoor kiezen de ouderbijdrage niet te betalen, kan een kind van deze activiteiten uitgesloten worden. Het is scholen echter niet toegestaan om een kind om deze reden te weigeren of van school te sturen. Dit is vastgelegd in artikel 27 van de Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 64 van de Wet voortgezet onderwijs BES. Ouders met schoolgaande kinderen kunnen een tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente voor de door hen te betalen bijdrage aan het schoolfonds.[1] Scholen kunnen zich op een bepaald sociaal milieu richten mede door een hoge ouderbijdrage te vragen.[2]

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.