Ostankino-toren

De Ostankino-toren (Russisch: Останкинская телебашня, Ostankinskaja telebasjnja) is een vrijstaande radio-televisietoren in Moskou, Rusland. De toren is 540 m hoog. De toren werd ontworpen door Nikolaj Nikitin.

Ostankino-toren
Algemene gegevens
Architect(en)Nikolaj Nikitin
Constructie1963-1967
Coördinaten55° 49 NB, 37° 37 OL

Brand in de toren in augustus 2000
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

De constructie van de toren begon in 1963 en de oplevering was in 1967. De toren was de hoogste vrijstaande constructie gedurende 10 jaar, tot de CN Tower in Toronto, Canada voltooid werd. In 2003 schreven de media dat er een nieuwe antenne gemonteerd zou zijn, die de totale hoogte op 577 m zou brengen. De nieuwe antenne is echter even hoog als de vorige. Plannen voor een nieuwe antenne zijn er, maar de financiering is nog niet rond.

Bezoekers kunnen in minder dan een minuut met de lift het observatieplatform bereiken, dat zich op 337 m boven de grond bevindt. Bovendien is er een restaurant.

Het Eerste kanaal van de Russische staatstelevisie zendt uit vanuit de toren.

Incidenten

Op 27 augustus 2000 was er een ernstige brand in de toren, hetgeen de televisie- en radio-uitzendingen voor de 18 miljoen Moskovieten onderbrak. Ook vielen 3 doden bij de brand. De brand brak uit ongeveer 98 m boven het observatieplatform en het restaurant "De zevende hemel", met een volledige evacuatie van beide tot gevolg. Volgens Russische media duurde deze evacuatie tot 90 minuten na het ontstaan van de brand. Het enige televisiestation dat niet door de brand werd getroffen was de commerciële zender NTV, maar de overheid besliste dat de publieke omroep belangrijker was dan de commerciële en nam hun zendinstallatie over. De toren liep aanzienlijke schade op; pas na uitvoerige renovatiewerkzaamheden kon de mast weer opengesteld worden voor publiek.

Op 25 mei 2007 was er melding brand op een hoogte van 340 meter.

Panorama

360°-panorama vanaf het observatiedek
Zie de categorie Ostankino Tower van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.