Osdorperweg

De Osdorperweg, vroeger Oostdorperwech geheten, is een weg die het tot de gemeente Amsterdam behorende dorp Sloten verbindt met het tot de gemeente Haarlemmermeer behorende dorp Halfweg.

Osdorperweg
De Osdorperweg vanuit de lucht
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelNieuw-West
WijkSloten, Osdorp
BeginSloterweg
EindHalfweg (Haarlemmerweg)
Postcode1066, 1067, 1069
Algemene informatie
Aangelegd inMiddeleeuwen
Genoemd naarOud-Osdorp
Naam sinds1927

De weg loopt door het dorp Sloten, de tuinstad Osdorp en de buurtschap Oud Osdorp waaraan het zijn naam dankt.[1] De naam Osdorp is afgeleid van Oostdorp, omdat de inwoners zich oorspronkelijk op Haarlem oriënteerden, dat ten westen van "Oostdorp" lag. Het gedeelte in het dorp Sloten heette tot 1927 'Herenstraat'. Het gedeelte tussen Sloten en Oud Osdorp heette tot 1927 de Slimmeweg ('scheve weg'), omdat deze scheef door de oude verkaveling heen liep.

De eerste vermeldingen van Osdorp dateren uit circa 1100. In 1529 werd het dorp door Reinoud III, heer van Brederode aan Amsterdam verkocht. Bestuurlijk bleef het echter zelfstandig. Vanaf 1816 maakte Osdorp deel uit van de gemeente Sloten. Per 1 januari 1921 werd het gebied door Amsterdam geannexeerd.

stolpboerderij 'Bij Goedvinding' aan de Osdorperweg

De weg loopt van zuidoost naar noordwest en bestaat uit een drietal gedeelten. Het gedeelte in de dorpskern van Sloten, tussen de Sloterweg en de Plesmanlaan is een smalle verkeersluwe straat. Bij de Plesmanlaan wordt de weg onderbroken en loopt na de Slotervaart verder. Ca. 100 meter voorbij de kruising met de Pieter Calandlaan verandert de weg in een fietspad dat vervolgens de Tussen Meer en de Osdorper Ban kruist.

Het autoverkeer is sinds begin jaren zestig vrijwel volledig verwezen naar de parallel lopende Baden Powellweg. In tegenstelling tot het eerste gedeelte dat een dorps karakter heeft en het derde gedeelte dat een landelijk karakter heeft, heeft dit gedeelte een stedelijk karakter waarbij langs Kortewater en Langswater een aantal grote flatgebouwen uit de jaren zestig staan.

Na de kruising met de Ookmeerweg, nabij het dierenasiel, verandert de weg in een drukke, maar smalle en landelijke weg waarop met belijning fietsstroken zijn aangebracht. De weg heeft daarna achtereenvolgens de zijwegen Lutkemeerweg en Slibveldenweg, kruist ongelijkvloers de Westrandweg, en heeft als zijweg de Raasdorperweg. Enkele kleine zijweggetjes dragen ook de naam Osdorperweg. Vroeger liep één van deze weggetjes naar het in 1632 vrijwel verzwolgen Raasdorp.

Voorbij de grens met Halfweg maakt de weg een bocht naar rechts en komt uit op de Haarlemmerweg en de Amsterdamsestraatweg in Halfweg.

Tot 1975 was aan de Osdorperweg het woonwagenkamp 'De Rolleman'. Het verhuisde naar de Middelveldsche Akerpolder, waar het in 1995 moest verdwijnen voor de oprukkende woningbouw. Langs de weg bevinden zich naast grotere en kleinere woningen kleinschalige bedrijven, voornamelijk aan auto's gerelateerd zoals autosloperijen. Ook staan er nog enkele boerderijen die herinneren aan het vroegere agrarische karakter van de omgeving. Sinds 2012 kruist de snelweg A5, de Westrandweg ter hoogte van de Raasdorperweg de Osdorperweg door middel van een fly-over viaduct.

De weg en daarmee ook de buurtschap kent geen openbaar vervoer, behalve in 1975 toen door het GVB van 1 februari tot en met 30 april een proef werd gehouden met een lijntaxi tussen het Dijkgraafplein, Westgaarde en Halfweg.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.