Orgaan

Een orgaan is, binnen een organisme, een geheel van weefsels met een of meerdere functies ten behoeve van dat organisme. Een huidmondje is bijvoorbeeld een orgaan dat bij planten de ventilatie regelt. Vaak oefenen stelsels van enkele organen gezamenlijk een bepaalde functie uit. Zo verzorgen hart en bloedvaten samen de functie bloedsomloop.

Het grootste menselijke orgaan is de huid. Het bedekt het hele lichaam en heeft de functie het menselijk lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling, beschadiging en ziektekiemen.

Organen kunnen samen orgaansystemen (stelsels) vormen. Deze organen hebben elkaar nodig om een complexere functie te kunnen uitoefenen.

Dieren

Enkele zoogdierorganen

Specifieke dierlijke organen

In de dierenwereld komen onder andere deze gespecialiseerde organen voor:

Planten

De basale organen van de zaadplanten zijn:

  1. wortel;
  2. stengels en takken;
  3. blad.

Overige organen worden beschouwd als afgeleid van deze drie organen.

  • Zo zijn bloemen samengesteld uit stengels (assen) en steriele en fertiele bladeren.
  • Vruchten zijn sterk verschillend in hun bouw, maar bevatten ten minste vruchtbladen met hun zaden, maar vaak ook andere delen afkomstig van de bloem zijn ermee vergroeid.

In tegenstelling tot de situatie bij dieren wordt bij planten het verlies van organen gewoonlijk gecompenseerd door de vorming van nieuwe: afgebroken of afgegeten takken of wortels worden gewoonlijk weer vervangen door nieuwe; na bladverlies in de herfst worden er weer nieuwe gevormd in het voorjaar.

Zie ook

Zie de categorie Organ systems van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.