Operatie Mobilisatie

Operatie Mobilisatie (OM) is een internationale interkerkelijke christelijke organisatie die zich richt op de verspreiding van het christelijk geloof.

George Verwer

De organisatie werd in de jaren 50 opgericht door de Amerikaan George Verwer. Nadat hij van een vrouw een bijbel had gekregen en een bijeenkomst met Billy Graham had bezocht, werd hij christen en voelde hij zich geroepen om het evangelie, de boodschap van het christelijk geloof, over de wereld door te geven.
Verwer mobiliseerde enkele vrienden en trok met hen naar Mexico om daar te evangeliseren. In 1961 werd de oversteek gemaakt naar Spanje, om vanaf daar ook in Europa aan de slag te gaan. Het hoofdkantoor in Europa bevond zich sinds 1964 in het Vlaamse Zaventem. Het Nederlandse kantoor van de organisatie is gevestigd in Emmeloord.

Aan het begin van de 21ste eeuw is Operatie Mobilisatie uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 6.000 fulltimers, waaronder circa 130 Nederlanders, die in 110 landen activiteiten ontplooit. De lange- en kortetermijnwerkers trekken eropuit in groepen met verschillende nationaliteiten. De organisatie onderschrijft de Richtlijn kortetermijn uitzendingen van de Evangelische Zendingsalliantie. Sinds 1993 organiseert Operatie Mobilisatie ook jaarlijks de jongerenzendingsconferentie Teenstreet.

Schepen

OM reist over de wereld met schepen. Het waren en zijn:

  • Logos (oorspronkelijk het Deense schip Umanak). Aangekocht in 1970, vergaan in 1988 op een zandbank bij Kaap Hoorn.
  • Doulos (oorspronkelijk Franca-C). Aangekocht in 1977. De Doulos was het oudste nog varende zeeschip ter wereld. Hij werd wegens de hoge kwaliteitseisen (en de hoge kosten die nodig zijn om daaraan te voldoen) op 31 december 2009 uit de vaart genomen.
  • Logos II (oorspronkelijk Antonio Lazaro uit Spanje). Aangekocht in 1989. In 2001 werd tot vervanging besloten. Laatste vaart op 14 juli 2008, daarna verkocht aan een sloper in Turkije.
  • Logos Hope (oorspronkelijk Norröna uit Faeröer). Aangekocht in 2004, in de vaart vanaf 2008.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.