Ootmarsum

Ootmarsum (Nedersaksisch: Oatmöske) is een stadje[2][3][4] in Twente (provincie Overijssel, Nederland). Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Tot 2001 vormde Ootmarsum met enkele omliggende buurtschappen de gemeente Ootmarsum. In 2001 is de gemeente Ootmarsum met de gemeenten Denekamp en Weerselo gefuseerd tot de gemeente Dinkelland.

Ootmarsum
Plaats in Nederland
(Details) (Details)

Situering
Provincie Overijssel
Gemeente Dinkelland
Coördinaten52° 24 NB, 6° 54 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)4.480[1]
InwonersnaamOotmarsummers (of Ootmarsumers, Siepeln)
- BijnaamSiepelstad
Overig
Woonplaatscode1412
Belangrijke verkeersadersN349
Websitewww.ootmarsum-dinkelland.nl
Detailkaart
Locatie in de gemeente Dinkelland
Foto's
Kerkplein Ootmarsum vanuit de lucht (2005)
Gezicht op Ootmarsum van Jacob van Ruisdael
Gezicht op de huidige stad
Portaal    Nederland

Geschiedenis

Rond 770 werd in Ootmarsum een van de eerste kerkjes in Twente gebouwd. In november 917 stierf Radboud, bisschop van Utrecht, in Ootmarsum. Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente, westwaarts strekte het zich oorspronkelijk tot en met Almelo uit.

In de middeleeuwen floreerde de handel in Ootmarsum, vanwege de gunstige ligging; zowel aan een belangrijke noord-zuid-route als aan de route West-Nederland - Noord-Duitsland. Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Vervolgens werd Ootmarsum, met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. In het kader van de Tachtigjarige Oorlog vestigden Spanjaarden zich in Ootmarsum. Zij werden in 1597 door legers van Prins Maurits uit Ootmarsum verdreven, waarna de vesting ontmanteld werd. Een kogel in de kerk herinnert nog aan dit beleg.

Ten zuiden van het stadje lag een commanderij van de Duitse Orde. Later werd dit de havezate Huis Ootmarsum. Zowel stad als Huis zijn vereeuwigd door Jacob van Ruisdael (circa 1628-1682).

De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij; het bleef een akkerbouwstadje. Hierdoor stokte de ontwikkeling van Ootmarsum, wat in de tweede helft van de 20e eeuw een gunstig effect had op de toeristenindustrie: het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.

Geografie

Het Springendal

Ten noorden van de (oude) gemeentegrens ligt natuurgebied het Springendal. Dit bosrijke natuurgebied is 355 hectare groot.

Cultuur

Ootmarsum wordt ook wel siepelstad genoemd. De siepel (ui) wordt in overdrachtelijke zin ook als toeristische trekpleister gebruikt. Drie keer per jaar tijdens de bouwvakvakantie is er een siepelmarkt, die bezoekers trekt uit de wijde omgeving.

Bezienswaardigheden

  • In Ootmarsum zijn talloze vakwerkhuizen te vinden.
  • In Ootmarsum zijn diverse galerieën gevestigd, ook op straat zijn er kunstwerken.
  • In het centrum van Ootmarsum bevindt zich de H.H. Simon en Judaskerk, een dertiende-eeuwse pseudobasiliek in Westfaalse romanogotiek met een laatgotisch koor en tweede transept, opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. De kerk is in 1969 gerestaureerd.
  • Nederlands Hervormde kerk, gebouwd in 1810 aan de Ganzenmarkt.
  • Het stadhuis van Ootmarsum dateert (deels) uit 1778.
  • In het openbaar groen aan de Smithuisstraat is op de grond een zogenaamde analemmatische zonnewijzer aangebracht waarin men zelf, door in het midden te gaan staan, als zonnewijzer fungeert en het juiste uur aanwijst.
  • De jaarlijkse Flora Ootmarsum wordt gehouden sinds 1989. Jaarlijks trekt deze tentoonstelling van met name fuchsia's circa 10.000 bezoekers.
  • De Molen van Oude Hengel, een korenmolen uit 1872.
  • Een deel van Ootmarsum is een beschermd stadsgezicht.
Zie ook

Musea

  • Openluchtmuseum Lös Hoes Ootmarsum
  • Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum
  • Chronomium Centrum voor Tijdmeetkunde
  • Museum Ton Schulten

Koale Kermis

Traditioneel vindt jaarlijks de laatste kermis in de regio plaats in Ootmarsum, meestal in november. Omdat de buitentemperatuur tijdens deze kermis over het algemeen vrij laag is wordt de kermis ook wel de Koale Kermis genoemd, wat 'koude kermis' betekent.

Vlöggeln

In Ootmarsum wordt Pasen op een bijzondere manier gevierd door de rooms-katholieken, die het overgrote deel van de inwoners uitmaken. Op eerste paasdag (zondag) maken de poaskearls (Paascommissie) een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen en lopen de inwoners van Ootmarsum in een lange rij hand-in-hand door het stadje, het zogenaamde Vlöggeln.

Geboren

Zie ook

Zie de categorie Ootmarsum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.