Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan, ook wel businessplan genoemd, is een plan voor het starten van een nieuwe of het overnemen van een bestaande onderneming. Het is ook voor gevestigde ondernemers steeds gebruikelijker om een ondernemingsplan te maken en bij te houden.

Een dergelijk plan vergroot de levensvatbaarheid van een onderneming. Het is bijvoorbeeld vereist bij een kredietaanvraag bij een bank of een uitkeringsaanvraag op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen Bbz. Een goed ondernemingsplan vergroot ook het vertrouwen van andere partijen, zoals leveranciers of verzekeraars.

Onderdelen

Het ondernemingsplan kan bestaan uit de volgende onderdelen:

Persoonlijk
Interne organisatie
Externe organisatie
  • Concurrentie: vergelijking met de punten uit de interne organisatie.
  • Marketing: onderzoek doen naar de markt het product of de dienst. In het marketingplan staat hoe klanten worden bereikt. De marketingmix is hier een belangrijk analysemiddel.
  • Promotie: bijvoorbeeld door gebruik te maken van advertenties, aanmelden bij zoekmachines, folders, mailings of tv-spotjes.
Financiële zaken
  • Omzetprognose: een prognose van de te behalen omzet, dat van het aantal klanten en de vraag naar het product afhangt.
  • Rentabiliteitsdrempel, ook bekend als break-evenpunt. Deze geeft aan bij hoeveel omzet de kosten gelijk zijn aan de opbrengsten en een minimaal benodigd ondernemersloon wordt bereikt.
  • Investeringsbegroting: hieronder vallen de kosten die nodig zijn om te kunnen starten.
  • Ondernemingsfinanciering of financiering van investering: bijvoorbeeld met een krediet of spaargeld. De solvabiliteit is hierbij van belang.
  • Begroting of financieel jaarverslag: Welke het is hangt ervan af dat de onderneming begint of al actief is. Behalve de omzetprognose geeft deze de verwachte nettowinst.
Overige zaken
  • Haalbaarheidsonderzoek: onder meer kan een sterkte-zwakteanalyse van de onderneming.
  • Bereikbaarheid: bijvoorbeeld per auto of openbaar vervoer.
  • Verzekeringen: arbeidsongeschiktheidsverzekering aov, rechtsbijstandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering ba.

Vestigingswet

In de vestigingswet is vastgelegd welke vergunningen of diploma's voor aspirant-ondernemers vereist zijn. De basis van de vestigingswetgeving wordt in Nederland gevormd door de Vestigingswet bedrijven 1954. Er is in België een eigen vestigingswet.

Midden- en kleinbedrijf

Hoewel grote ondernemingen ook een ondernemingsplan moeten maken, is het hier meestal om een plan voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf te doen.

Het Instituut Midden- en Kleinbedrijf Intermediair IMK begeleidt in Nederland startende ondernemers op basis van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 BBZ.

Een ondernemingsloket is een verzameling instanties die in België voor ondernemingen verschillende mogelijke diensten verrichten.

Websites

Zoek ondernemingsplan op in het WikiWoordenboek.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.