OBK-Bank

De OBK-bank of het Onderling Beroepskrediet was sedert 1956 een onafhankelijk Belgische bankinstelling die niet gebonden is aan een grote financiële groep, met hoofdzetel in Gent en alleen actief in Vlaanderen. Het was een coöperatieve vennootschap met talrijke aandeelhouders, meestal klanten. Niemand had een belangrijk aandeel in het kapitaal. Na de financiële crisis kwam de bank in moeilijker waarwater. De situatie werd eind 2011 zeer prangend. OBK moest tientallen miljoenen afschrijven op Griekse activa op haar balans wat leidde tot een negatief resultaat en een verzwakte kapitaalpositie die aangezuiverd moest worden. Daardoor de Nationale bank zich genoodzaakt zag een overnemer te zoeken. Dat werd BKCP (Beroepskrediet), dat de bank overnam voor een symbolische euro[1]. Om de prangende positie van de bank te verhelpen schreef BKCP in op een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro en stond ze een achtergestelde lening van 15 miljoen euro toe. In 2013 verdween vervolgens OBK uit het straatbeeld ten voordele van BKCP. De hoofdzetel te Gent werd verkocht ook al bleef er nog tot aan de fusie van BKCP met Beobank een kantoor. 32 personeelsleden verloren finaal hun job, minder dan initieel geraamd[2]. Het overblijvende personeel van OBK verhuisde naar de hoofdzetel van BKCP te Brussel. BKCP ging in 2015 zelf op in Beobank, de zusterbank en tevens dochter van het Franse Crédit Mutuel du Nord.

OBK-bank
Hoofdzetel OBK-bank in Gent
Oprichting1956
Werknemers100
Productenfinanciële producten
WebsiteOBK-bank
Portaal    Economie

Kantoren

OBK-bank had 7 eigen kantoren en werkt samen met een 50-tal zelfstandige agenten, die zich richtten op zowel ondernemers als particulieren.

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.