Number needed to treat

Number Needed to Treat, meestal afgekort als NNT, is een begrip in de geneesmiddelenleer en de medische statistiek, namelijk het aantal patiënten dat (gedurende een te noemen periode, vaak 1, 5 of 10 jaar) moet worden behandeld (bijvoorbeeld met een bepaald geneesmiddel) om een bepaalde ongunstige uitkomst te voorkomen.

Het NNT is gedefinieerd als de inverse van de absolute risicoreductie. Als de kans op een bepaalde gebeurtenis in een bepaalde periode zonder behandeling 5% is, en met behandeling in die periode 3%, verschil twee procent, dan is het NNT 100/2% = 1/0,02= 50. Gebruiken dus 50 mensen in die periode dat middel dan wordt er statistisch 1 gebeurtenis voorkomen. Negenenveertig mensen hebben het gebruikt zonder nut. Van tevoren is echter niet bekend wie er baat bij gaat hebben.

Deze manier om de effectiviteit van een middel voor een bepaald probleem te bekijken geeft een realistischer beeld van de effectiviteit van een behandeling dan de relatieve risicoreductie: de fabrikant van het middel zal geneigd zijn de effectiviteit aan te prijzen in termen van "40% minder kans op de ongewenste gebeurtenis" (namelijk 3% in plaats van 5% - drie is 40% kleiner dan 5).

Zijn de kansen 3 en 5 promille, dan is die 40% reductie nog steeds van kracht, maar het "Number Needed to Treat" is dan gestegen tot 500. Dus om 1 geval te voorkomen moeten 499 mensen het die periode voor niets slikken.

Een NNT van 20 tot 50 wordt voor een nieuw middel in de huidige westerse geneeskunde meestal als een grote doorbraak gezien. Bloeddrukverlagende middelen, statines en trombocytenaggregatieremmers hebben effecten in dit bereik bij het voorkomen van beroertes, hartinfarcten en dergelijke.

Vergelijk

Op een soortgelijke manier wordt voor schadelijke effecten van interventies ook weleens the Number Needed to Harm berekend; dit staat dus voor het aantal mensen dat gemiddeld behandeld kan worden, terwijl de bijwerking één keer optreedt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.