Noodhulpteam

Een noodhulpteam is een groep vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis die tijdens een ramp of grootschalig ongeval door de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) kan worden ingezet.

Calamiteitenvoertuigen 2016

Bij een grote calamiteit treedt het Grootschalig Geneeskundig Bijstandsmodel (GGB) in werking waarbij noodhulpteams worden ingezet. Deze noodhulpteams zijn vanaf maandag 4 januari 2016 beschikbaar. Nederland beschikt over 25 noodhulpteams die ook per veiligheidsregio zijn ingedeeld. Een noodhulpteam heeft een voertuig met hierin maximaal acht leden. Een team bestaat uit zes hulpverleners, een chauffeur en een teamleider. Een noodhulpteam wordt aangestuurd door het hoofd Noodhulpteam.

Taken

Tijdens een inzet bij een calamiteit zijn noodhulpteams gericht op de opvang en verzorging van de zogenaamde T3-slachtoffers. Dit zijn de lichtgewonde slachtoffers. Deze groep slachtoffers worden bij aankomst geprioriteerd (ingedeeld naar de ernstigheid van de verwondingen) en op basis hiervan doorgestuurd naar de zorgprofessional bijv. ambulanceverpleegkundige, of bij minder ernstig letsel medisch verzorgd door het eigen team. Heeft het slachtoffer geen medische verzorging nodig dan wordt zo mogelijk doorverwezen naar Bevolkingszorg van het Rode Kruis.

Samenwerking

Er wordt intensief samengewerkt met de ketenpartners van diverse hulpdiensten zoals ambulancediensten, ziekenhuizen, huisartsen, GGD, bevolkingszorg, die samen één hulpverleningsketen vormen. Bij opschaling kunnen meerdere noodhulpteams uit de verschillende veiligheidsregio's worden opgeroepen. De algehele coördinatie verloopt dan via het hoofd Noodhulpteam van de desbetreffende regio.

Uitrusting

Noodhulpteams beschikken over eigen voertuigen waarin mensen en materieel naar de locatie wordt vervoerd. De belangrijkste materialen zijn reguliere Eerste Hulp EHBO-materialen, warmtedekens, regenkleding, tent en tentmeubilair.

Voertuig noodhulpteam
Uitrusting noodhulpteam

Inzet

De oproep verloopt via de 112-meldkamer, waarbij via het P2000-netwerk van de overheid de hulpverleners via hun pagers worden opgeroepen. Een oproep verloopt altijd automatisch bij incidenten waarbij 30[1] of meer slachtoffers aanwezig zijn. Tijdens een inzet fungeren de noodhulpteams als zelfstandige eenheden die onder verantwoordelijkheid van de OvD-G en hoofd Noodhulpteam hun werk uitvoeren.

Waarderingen

Als leden aaneensluitend, of met een onderbreking van ten hoogste twee maanden, gedurende voor een periode van tien jaar in dienst van een Noodhulpteam zijn komen zij in aanmerking voor het Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid. Daarnaast komen zij in aanmerking voor de Medaille voor trouwe dienst van het Nederlandse Rode Kruis.

Opleiding

Basisopleidingen

Naast een ruime praktijkervaring is voor deelname afronding van de volgende leermodules van het Rode Kruis noodzakelijk.

  1. EHBO-diploma
  2. Uitgebreide Eerste Hulp
  3. Eerste hulpverlenen bij evenementen
  4. Hulpverlenen bij grootschalige evenementen
  5. Omgang met portofoon en mobilofoon

Opleiding tot noodhulpteamlid

Er zijn vier soorten opleidingen

  1. Hulpverlener noodhulpteam
  2. Chauffeur noodhulpteam
  3. Teamleider noodhulpteam
  4. Hoofd noodhulpteam

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.