Nonnus van Panopolis

Nonnus (Grieks Νόννος) was een Griekstalige Egyptenaar en epische dichter uit de 5e eeuw na Chr.

Dionysos vecht met Indiërs, scène uit het werk van Nonnus

Leven en werk

Er is maar weinig bekend over het leven van Nonnus. Hij is waarschijnlijk geboren in Panopolis dat in het noorden van Egypte ligt, wellicht midden 5e eeuw na Christus. Zijn Dionysiaca is het langst overgeleverd dichtwerk uit de oudheid. In dit breedvoerig epos behandelt hij de geschiedenis van de god Dionysus, vooral dan zijn reis naar India. Het is een verzameling van 20 426 verzen in dactylische hexameters in 48 boeken. Dit is slechts 7000 verzen korter dan de Ilias en Odyssea van Homerus samen. Homerus was dan ook zijn grote voorbeeld, zijn werk schreef hij in een episch-Homerisch taaleigen, weliswaar met veel neologismen in de typisch "Nonniaanse" stijl. Andere belangrijke voorbeelden van Nonnos zijn de Bacchanten van Euripides, Apollonius Rhodius, Pindaros en Achilles Tatius. Er woedt een hevige discussie of hij ook zinspeelt op de Latijnse dichters Vergilius en Ovidius.

Wellicht werkte Nonnus gelijktijdig aan zijn Dionysiaca en Metabolè. Dit kortere gedicht (ca. 3600 verzen) is een metrische parafrase op het Johannes-evangelie.

Zijn werk werd lange tijd niet als aantrekkelijk voor onderzoek beschouwd doordat het geschreven is op een kantelperiode tussen de klassieke oudheid en het Byzantijnse keizerrijk.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.