Neutrale Zone

De Neutrale Zone was een betwist grensgebied tussen twee staten. Dit waren Saoedi-Arabië en Irak.

المنطقة المحايدة بين السعودية والعراق
Neutrale Zone tussen Irak en Saoedi-Arabië
 
 
1922  1981 (1990)  
 
Kaart
Algemene gegevens
Oppervlakte7044 km²
Regering
RegeringsvormGedemilitariseerde zone onder gemeenschappelijke bestuur van Irak en Saoedi-Arabië

De Neutrale Zone behoorde tot geen van de twee nationale gebieden. Het was beide landen niet toegestaan de zone te militariseren maar nomaden uit beide landen kregen wel het recht ongehinderd de weiden en bronnen van de Neutrale Zone te gebruiken. In 1938 ondertekenden beide staten een overeenkomst over het gemeenschappelijke bestuur van het gebied.

Verdrag waarin Neutrale Zone werd genoemd

Een eerste verdrag over grensdisputen tussen Groot-Brittannië (mandaatmacht op dat ogenblik over Irak) en het Sultanaat Nadjd werd op 5 mei 1922 in het contract van Koramsjar (Verdrag van Muhammarah) gesloten. Dit verdrag is nooit tot uitvoer gebracht. Op 2 december 1922 werden in het Protocol van Uqair de grenzen van de Neutrale Zone vastgesteld.[1]

Saoedi-Arabië en Irak

Een voorlopige overeenkomst over de toewijzing van de neutrale streek werd in 1975 ondertekend, en in een grensverdrag, dat op 26 december 1981 werd ondertekend en in 1983 werd bekrachtigd, werd de deling afgerond door een oost-westelijk verlopende diagonaal.

Om onbekende redenen werd dit grensverdrag niet voorgelegd aan de Verenigde Naties. Het grensverdrag werd niet openbaar bekendgemaakt, en er werd buiten Irak en Saoedi-Arabië niemand officieel geïnformeerd over het bestaan van een dergelijke overeenkomst.

Tijdens de Golfoorlog (1990-1991) annuleerde Irak alle internationale overeenkomsten die het met Saoedi-Arabië sinds 1968 had gesloten. Saoedi-Arabië reageerde hierop door alle grensverdragen met Irak, waaronder dat van 1981, alsnog te registreren. Sindsdien is de Neutrale Zone van de kaarten verdwenen. Alle landen, inclusief Irak en Saoedi-Arabië, beschouwen de Neutrale Zone als verdeeld tussen beide landen volgens dit verdrag.

De neutrale zone tussen Saoedi-Arabië en Irak had de ISO 3166-1-Codes NT en NTZ. Het gebruik van deze codes werd in 1993 stopgezet.

Saoedi-Arabië en Koeweit

Neutrale Zone tussen Saoedi-Arabië en Koeweit
 
 
1922  1970  
 
Kaart
Algemene gegevens
Oppervlakte5770 km²

Het verdrag van december 1922 definieerde ook een neutrale zone tussen Saoedi-Arabië en Koeweit. Dit gebied had een oppervlakte van 5770 km². Deze zone had nooit een ISO-code, omdat het gebied al in 1971 opgedeeld werd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit, alvorens ISO 3166 werd geïntroduceerd (in 1974).

De landen besloten de opbrengsten van dit stuk land te delen zolang een definitieve oplossing nog niet was bereikt. In 1938 werd het grote olieveld Burgan in het uiterste zuiden van Koeweit, tegen de grens van de neutrale zone. De twee besloten de afspraken na te leven en de opbrengsten uit de neutrale zone te delen.[2]

In 1960 besloten beide regeringen om tafel te gaan zitten om tot een definitieve oplossing te komen. Dit leidde tot een overeenkomst in 1967 die in 1970 werd geratificeerd.[2] Na de afspraak is deze neutrale zone in twee delen gesplitst. Het noordelijk deel werd aan Koeweit toegewezen en het zuidelijke deel aan Saoedi-Arabië. De rechte grens die beide delen scheidt is 33,5 mijl lang.[2]

Zie ook

  • Neutraal Moresnet voor de neutrale zone tussen Duitsland en Nederland (1816-1830), later Duitsland en België (1830-1920)
Zie de categorie Saudi–Iraqi neutral zone van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.