Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden

De Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is een Nederlandse ontwikkelingsbank die is opgezet als een bilaterale internationale financiële instelling gevestigd in Den Haag. FMO beheert fondsen voor de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken van de Nederlandse overheid[1] om de ontwikkelingsimpact van particuliere investeringen te maximaliseren. Het heeft een vergunning als bank en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

Logo FMO

FMO werd in 1970 door de Nederlandse overheid opgericht en is sindsdien zelfstandiger geworden.[2] De Nederlandse overheid bezit 51% van de aandelen, maar FMO opereert als een commercieel bedrijf en maakt het ook mogelijk dat andere organisaties in haar fondsen investeren.[3] Door de relatie met de Nederlandse overheid is het in staat om risico's te nemen die commerciële financiers niet kunnen of willen nemen. De ontwikkelingsbank ontving sinds 2009 zo'n 486 miljoen subsidie voor alle fondsen die ze beheert.

Mauritius Leaks

Juli 2019 wordt de FMO genoemd in de 'Mauritius Leaks', dat betreft 200.000 gelekte belastingdocumenten van het offshore advieskantoor Conyers, Dille & Pearman op Mauritius. De papieren zijn gelekt naar het Internationaal Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) waarvan het Nederlandse dagblad Trouw deel uitmaakt.[4] De FMO zou jarenlang met Nederlands overheidsgeld het Ierse beursgenoteerd mijnbouwbedrijf Kenmare hebben gefinancierd. Kenmare exploiteert in Mozambique de grootste titaniummijn ter wereld en ontduikt volgens de documenten sinds 2007 belasting via Mauritius. De FMO verstrekte sinds 2004 leningen aan Kenmare en nam aandelen in het bedrijf ter waarde van zeker 44 miljoen euro.

Verder blijkt uit de gelekte documenten dat de FMO in 2012 een miljoenenkrediet verstrekte aan een beursgenoteerde investeringsmaatschappij met een omzet van vele miljarden dollars dat de bouw van mobiele netwerken in Nigeria en Kameroen via Mauritius laat lopen.

Referenties

  1. (nl) Tweede Kamer der Staten-Generaal, Hulp, handel en investeringen; Brief regering; Evaluatie van het “Infrastructure Development Fund”. zoek.officielebekendmakingen.nl (2018-07-09). Geraadpleegd op 2018-12-26.
  2. (nl) Nicolasen, Lidy, Zelfstandigheid heeft ontwikkelingsbank goed gedaan; FMO groeit in 25 jaar uit tot winstgevende bank. de Volkskrant (1995-10-24). Geraadpleegd op 2018-12-26.
  3. (nl) FMO wil ook particulieren laten beleggen in portefeuille. Duurzaam Financieel (2016-03-28). Geraadpleegd op 2018-12-26.
  4. Mauritius Leaks: Nederlandse Ontwikkelingsbank financiert belastingontwijking via Mauritius (Trouw, 23 juli 2019)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.