Nederlands Talen Instituut

Het Nederlands Talen Instituut (NTI) is een commerciële onderwijsinstelling die afstandsonderwijs verzorgt en gevestigd is in Leiden.

Nederlands Talen Instituut
Algemeen
AfkortingNTI
LocatieLeiden, Nederland
Websitewww.nti.nl
Portaal    Onderwijs

Geschiedenis

Het Nederlands Talen Instituut werd opgericht in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog door Bram van Leeuwen. Hij was een succesvol Nederlands zakenman en, dankzij onder meer het NTI, multimiljonair.

Van Leeuwen schreef zelf de eerste cursus Engels. Hij koos hiervoor omdat luisteren naar de BBC verboden was. In zijn boek Vecht voor je geluk zoals ik schrijft hij:

Kon ik de bevolking opwekken om iets te doen dat verboden was? Wat was verboden? Na spertijd op straat lopen. Foto's van Duitse voertuigen maken. Naar de Engelse radio luisteren... ik draaide een vel papier in de schrijfmachine. Ik hád het! Engelse cursussen geven!

Om toestemming van de Duitse bezetters te krijgen voor het starten van zijn bedrijf, was hij gedwongen om ook een cursus Duits aan te bieden. Na de oorlog groeide het Nederlands Talen Instituut uit tot een organisatie die ruim 750 opleidingen aanbiedt via afstandsonderwijs.

In 1980 verkocht hij het bedrijf (samen met onder meer Lekturama) aan Vendex, die in 1993 NTI en Lekturama samenvoegde, en de combinatie enkele maanden later afstootte.

Diverse opleidingen

Het Nederlands Talen Instituut biedt opleidingen op de volgende onderwijsniveaus:

  • Hbo-opleidingen via Hogeschool Nederlands Talen Instituut
  • Mbo-opleidingen
  • Cursussen

Experimenten open bestel hoger onderwijs en het Nederlands Talen Instituut

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) experimenteerde tot 2013 met een open bestel voor het hoger onderwijs. Hier deed het Nederlands Talen Instituut ook aan mee.[1] In een open bestel krijgen onderwijsinstellingen onder gelijke voorwaarden geld van het ministerie van OCW. Ook particuliere onderwijsinstellingen. Normaal gesproken komen zij niet in aanmerking voor geld van de rijksoverheid. Het experiment moest uitwijzen welke effecten een open bestel heeft op de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van het hoger onderwijs. In totaal deden er 18 onderwijsinstellingen mee aan het experiment. In 2010 stuurde OCW een tussenrapportage aan de Tweede Kamer. Het onderzoek duurt nog tot 2015 om effecten die pas later optreden (zoals arbeidsmarkteffecten) in beeld te kunnen brengen.

Door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkende opleidingen

Wat betreft de erkende hbo/wo-opleidingen, zoals genoemd in de NVAO-documenten, biedt het Nederlands Talen Instituut 29 bacheloropleidingen, 5 Associate degrees en één masteropleiding, die allemaal erkend worden door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De door ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkende lopende deeltijd hogeronderwijsopleidingen zijn:

Bedrijfseconomie, Bedrijfskunde MER, Bedrijfskundige Informatica, Commerciële Economie, Communicatie, Counselling, Culturele en Maatschappelijke Vorming, European Studies, Facility Management, HBO Rechten, Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs, Hotelmanagement, Human Resource Management, Integrale Veiligheid, Internationale Bedrijfskunde, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Pedagogiek, Small Business en Retail Management, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, SPD Bedrijfsadministratie, Toegepaste Psychologie, Vrijetijdsmanagement.

Daarnaast is er een masterstudie Master of Business Administration.[2]

De door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkende lopende voltijds hogeronderwijsopleidingen zijn: Bachelor HBO - Rechten en Toegepaste Psychologie.

De door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkende lopende Associate degrees zijn: Accountancy, Financieel Management, Jeugdwerker, Kinderopvang en Welzijn en zorg voor ouderen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.